RU  UA

Готові до силового сценарію: у Литві оцінили погрози з боку Росії

Росія може влаштувати провокації у Балтійському регіоні, однак у Литві готові до такого сценарію. Не виключено, що сили рф спробують перешкоджати спокійному судноплавству в акваторії регіону.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив литовський журналіст Денис Кишиневський.

"Те, що росія може спробувати організувати якісь військові провокації на Балтиці, не виключено. Це питання і така можливість обговорювалася на закритому засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони кілька днів тому. Оборонні відомства, політики, люди, відповідальні за прийняття рішень, у Литві готові до такого сценарію", - пояснив журналіст.

За словами Кишиневського, Росія не має можливості заблокувати судноплавство в регіоні. Крім того, зараз у Балтиці знаходяться бойові кораблі двох військово-морських груп НАТО.

"Плюс Військово-морські сили Литовської Республіки розташовані в Клайпеді. Можу процитувати вам колишнього міністра закордонних справ Литовської Республіки, члена комітету із закордонних справ – пана Жубаліса, який сказав так: "Я хотів би подивитися на те, як росія спробує блокувати судноплавство на Балтиці за таких умов. Краще б їй туди не потикатися з таким розташуванням фігур на шахівниці", - зазначив журналіст.

У той же час росія може спробувати перешкодити спокійному та звичному судноплавству на Балтиці.

"Але я думаю і я майже впевнений, що військово-морські сили країн НАТО теж можуть дати їй відсіч. Також можуть вийти у відкрите море і запобігти можливим провокаціям", - резюмував Кишиневський.