RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

ЄС продовжить механізм допомоги українським біженцям: названо новий термін

Європейська комісія продовжить ще на рік правила прийому і надання захисту українським біженцям, яких з початку повномасштабної війни в Україні країни ЄС прийняли у себе трохи більше 6 млн осіб.

Про це інформує австрійське видання OE24П з посиланням на єврокомісарку із внутрішніх справ Ілву Йоганссон.

За словами європейського політика, спільним рішенням Єврокомісії правила щодо захисту українцям продовжать, щонайменше, до березня 2024 року й окремий вердикт країн не потрібний.

Читайте також: Євросоюз ухвалив восьмий пакет санкцій проти Росії: що до нього входить

Йоганссон зазначила, що нинішні ракетні атаки на українські міста показали важливість солідарності з Україною.

Також звернулася до тих українців, які хотіли б зараз повернутися до України, нагадавши, що їм не потрібно відмовлятися від статусу тимчасового захисту в ЄС, натомість можна лише повідомити місцеву владу про своє повернення.

"Якщо пізніше знову доведеться виїжджати з України, їм завжди будуть раді у ЄС", - наголосила Ілва Йоганссон.

Після початку повномасштабної війни проти України в ЄС запустили директиву для прийому біженців, яка діє протягом одного року, але правила можуть бути продовжені ще на два роки.

Тим, хто шукає захисту в ЄС, не потрібно проходити тривалу процедуру надання притулку. Крім того, українці мають прямі права на соціальні виплати, освіту, житло та дозвіл на роботу.

За словами Йоханссон, близько 4,2 мільйона українців в ЄС зараз перебувають під тимчасовим захистом.

Нагадаємо, що після масованого ракетного обстрілу України з'явилася інформація про те, що Володимир Путін та Олександр Лукашенко домовилися про розгортання "спільного регіонального угруповання військ", тому ЄС попередив останнього про можливу відповідь.