RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Падіння ракети в Польщі: перші подробиці розслідування

У Польщі на місці падіння ракети польсько-американська слідча група вже зібрала певні докази, які демонструють послідовність подій 15 листопада. Україна готова приєднатися до розслідування.

Про це повідомив голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох в інтерв'ю TVN24.

За його словами, зараз уже є достатньо свідчень того, що ракета, яка повинна була б збити російську ракету, не влучила в ціль, і в неї не спрацювала система самознищення, унаслідок чого вона впала на території Польщі.

Читайте також: Трагедія у Польщі: Україна готова передати всі дані про ракету

У селі Пшеходов продовжує свою роботу польсько-американська слідча група, до якої хоче приєднатися Україна, щоб спільно проводити розслідування.

"Якщо обидві сторони погодяться, а наскільки мені відомо, заперечень з американської сторони немає, то найближчим часом такий доступ може бути наданий. Якщо у слідчої групи не буде зауважень на технічному рівні, то, напевно, не буде підстав відмовляти українцям у доступі", - додав Якуб Кумох.

Наразі слідство має такі докази, як уламки ракети, глибина кратера, напрямок, звідки летіла ракета, кількість палива, яке вона використала, а також відеозаписи, чий зміст поки що засекречений.

Глава Бюро Кумох наголосив, що "ніхто не звинувачує Україну в тому, що вона навмисно бомбила польську територію".

"Росія бомбардувала Україну в той день і Росія несе повну відповідальність за все, що падає. Це нагадує ситуацію, коли людина вийшла на дорогу і спричинила зіткнення між автомобілем і автобусом. Чи винна машина? Ні, винна людина, яка вийшла на дорогу і спричинила аварію", - пояснив він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що президент України Володимир Зеленський хоче, аби українські експерти долучилися до розслідування падіння ракет у Польщі.