RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Ще одна країна ЄС та НАТО готує найбільшу армію в Європі

Польща, реагуючи на зростаючу загрозу з боку Росії, вирішила створити найбільшу в Європі сухопутну армію.

Про це пише видання The Telegraph.

За даними журналістів, Польща розпочинає найбільшу за останні 50 років кампанію з переозброєння своїх регулярних військ. Подібна процедура була запущена у відповідь на загрозу з боку РФ.

Читайте також: Ще одна країна хоче передати Україні десятки танків: Путін намагається перешкодити

Як пише видання, наприкінці 2022 року 11-й артилерійський полк Польщі отримав 24 самохідні гаубиці K9 південнокорейського виробництва, здатні вражати цілі на відстані до 34 миль.

"Як артилерійський офіцер, я в захваті від нового обладнання. Ми можемо краще маневрувати, ми можемо стріляти з будь-якого місця. Немає місця, звідки ми не можемо стріляти. У нас було багато старої артилерії, але тепер у нас дуже нова зброя", - цитує видання капітана польської армії Марек Адам'як.

Оснащення 11-го артилерійського полку новим озброєнням, як стверджують журналісти, є лише вершиною масштабної програми витрат Польщі на оборону. 2023 року офіційна Варшава планує витратити на оборону 4% ВВП, що вдвічі більше, ніж потрібно країнам-членам НАТО.

За словами голови польського Міноборони Маріуша Блащака, вторгнення ЗС РФ до України показало, що Польщі необхідно прискорити модернізацію своїх військ.

"Для Польщі дуже важливо якнайшвидше підвищити рівень безпеки. Ми можемо це зробити, тільки створивши сильну армію. Щоб утримати будь-якого потенційного агресора від рішення атакувати", - наголосив Блащак.

У рамках модернізації армії Польща планує придбати таке озброєння:

  • 1000 основних бойових танків K2 із Південної Кореї;
  • 250 нових танків M1A2 Abrams із США;
  • 18 пускових установок HIMARS із 9000 ракет;
  • 288 систем MRL K239 Chunmoo із Південної Кореї;
  • понад 1000 бойових машин піхоти Borsuk польського виробництва;
  • 96 вертольотів AH-64E Apache;
  • 48 бойових літаків FA-50.

Усвідомлюючи військову загрозу від Росії, навіть опозиційні сили підтримали стратегію влади щодо модернізації військ та створення найбільшої сухопутної армії в Європі.

Раніше ми розповідали, що ще 10 танків Leopard їдуть із Польщі до України.