RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Блокада кордону в Польщі: Україна знайшла вихід, щоб обійти перешкоди на суші

На тлі постійних блокувань польського кордону Україна планує відкрити додатковий експортний маршрут Дунаєм. Новий маршрут допоможе збільшити експорт збіжжя до довоєнного рівня.

Про це інформує агентство Bloomberg із посиланням на коментар міністра інфраструктури України Олександра Кубракова.

Читайте також: Зерном та пшоном: хто і що стоїть за польськими протестами

"У наших планах на цей рік — усунути всі штучні перешкоди для експортерів і ми працюємо над покращенням внутрішньої логістики. сказав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков під час Мюнхенської конференції з безпеки. – Ми плануємо контейнерні перевезення по верхньому Дунаю".

Зазначається, що Румунія "більш передбачувана", ніж польський кордон. Додатковий маршрут через румунський річковий кордон покликаний збільшити експорт зерна та українського збіжжя до довоєнного рівня. Наразі Україна не може вийти на такі показники через блокування кордонів з боку польських протестувальників.

За словами міністра, запропонований новий маршрут проходитиме від українського порту Ізмаїл до румунської Констанци та дунайських портів Німеччини. Українське Дунайське пароплавство вже побудувало другу великотоннажну баржу SLG для доставки вантажів, повідомили в Міністерстві інфраструктури на початку цього місяця.

Олександр Кубраков повідомив: незважаючи на те, що багато експортерів віддають перевагу Чорному морю, оскільки воно дешевше, обсяги через Дунай все ще становлять 1,2-1,8 млн тонн на місяць.

Портовий експорт з України займає переважну більшість у доставці зерна – 83% експорту зерна припадає на морські та річкові коридори. Попри те, що на залізницю та вантажні перевезення припадає всього 16% експорту збіжжя, через блокування кордону поляками експорт впав з 1,3 млн тонн у 2022 році до 300 тис. тонн зерна у 2024 році.

За словами Кубракова, протести стосуються як європейських, так і українських експортерів.

"Це точно не загроза для польських фермерів, оскільки ми веземо не тільки аграрну продукцію, але й автозапчастини для німецьких автовиробників, продукти переробки, які не спрямовуються до Польщі. – сказав міністр. – Блокування кордону означає мільярдні втрати як для нашої економіки, так і для економіки Європейського Союзу".

Нагадаємо, раніше поляки заблокували залізницю на одному з пунктів пропуску і розсипали зерно з вагона.

  • Вас також може зацікавити:

Блокада кордону України: польський міністр підтримав фермерів і висунув вимоги до Єврокомісії

Українські перевізники розпочали дзеркальну блокаду польських вантажівок: фото і відео

В Польщі розпочався загальнонаціональний страйк: до фермерів приєдналися мисливці, фото