RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

"Залізний купол" над Європою: ЄС просять створити спільний щит ППО

Прем'єр-міністри Польщі та Греції звернулися до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн з пропозицією стосовно спільної оборонної політики ЄС – попросили створити над Європою спільний "залізний купол" з систем ППО.

Про це інформує Reuters з посиланням на прем'єр-міністра Польщі Дональд Туск.

Читайте також: Треба відтіснити Путіна: яку допомогу Британія передасть ЗСУ в травні

У повідомленні зауважується, що прем'єр-міністри Польщі та Греції 23 травня направили листа до Європейської комісії із закликом створити загальноєвропейську систему протиповітряної оборони. У інтерв’ю в четвер увечері Туск наголосив:

"Я надіслав листа до Європейської комісії разом з прем'єр-міністром (Греції) Міцотакісом щодо спільної європейської оборонної політики".

Крім того, Туск додав, що вже зараз є "дуже позитивна реакція":

"Вже є дуже позитивна реакція з боку Європейської комісії, щоб зробити протиракетну оборону спільним завданням для Європи, тому що це величезні кошти".

Він вважає, що країни Євросоюзу повинні припинити конкурувати в питанні створення систем протиповітряної оборони та почати діяти спільно, зокрема і щодо спільних інвестицій в оборонну промисловість. Туск також вказав наступне:

"Тільки сильна, об'єднана Європа, яка проводить спільну оборонну політику... зможе запобігти війні. Ми готуємося до війни не тому, що ця війна станеться, а для того, щоб вона не сталася".

На цінності спільних проєктів заявила також президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, залишивши відповідний допис в соцмережі Х:

"Нам потрібно менше фрагментації і спільні проекти. На кшталт щита протиповітряної оборони, запропонованого Кіріакосом Міцотакісом і Дональдом Туском".

Нагадаємо, раніше Україна попросила Польщу збивати російські ракети.

  • Вас також може зацікавити:

Україна може отримати дозвіл на удари по РФ: який крок може стати ще болючішим для Кремля

США мають дати дозвіл: спікер Джонсон висловився про удари України по військових цілях у РФ

Рада ЄС погодила передачу Україні доходів, отриманих від заморожених активів РФ