RU  UA

Україна може отримати дозвіл на удари по РФ: який крок може стати ще болючішим для Кремля

Поки США закликають зняти обмеження на використання американської зброї для ураження цілей на території Росії, одразу за дозволом може розглядатись новий варіант – безпосереднє залучення протиповітряних сил партнерів для збиття російських ракет.

Про можливість такого рішення та як може відбуватись партнерська робота ППО в небі над Україною в етері Апостроф TV розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Читайте також: Україна попросила Польщу збивати російські ракети: що каже Варшава

Він згадав про те, що президент України Володимир Зеленський скоро планує відвідати заходи на честь висадки союзницьких військ у Нормандії у Франції. Потім у нього запланована зустріч із членами "Великої сімки" в Італії – саме там, на думку Світан, він може попросити західних партнерів збивати російські ракети над територією України:

"Не можна стверджувати, що західні партнери зараз гарантовано погодяться. І справа тут не в тому, що вони можуть сумніватися або боятися, а в тому, що процес має йти крок за кроком".

Світан вважає, що актуальним логічним кроком має стати дозвіл країн Заходу, зокрема США, бити іноземною зброєю по російських військових об'єктах на території самої РФ. В такому випадку, як вважає військовий експерт, можна буде рухатись далі:

"Ось коли перші ракети ATACMS ляжуть на російські аеродроми, з яких злітають російські бомбардувальники, що завалюють наші позиції керованими бомбами, ось тоді можна буде переходити до наступного кроку".

Наступний крок полягає в тому, щоб залучити країни НАТО та сили ППО для нейтралізації російських ракет.

"Причому, західним союзникам не потрібно навіть залітати в повітряний простір України. Можна укласти домовленість, що, наприклад, авіація країн НАТО може збивати російські ракети, перебуваючи в повітряному просторі Румунії або іншої країни Альянсу, з якою Україна межує", – коментує він.

Військовий експерт також додає, що в Москві розуміють наміри України, а тому "...вкотре Москва організувала "навчання" з використанням ядерної зброї". Ймовірно, що Росія це сприймає за "чергові червоні лінії":

"По суті йдеться про чергову серію брязкання зброєю масового ураження, щоб налякати Захід, схиливши до вигідних для себе рішень, щоб Захід відмовився від розширення допомоги Україні".

При цьому Світан наголошує, що проведенням періодичних "ядерних навчань" вони лише "... змушують країни НАТО реально готуватися до ядерного протистояння". В цьому контексті експерт згадав нещодавні перші випробування Франції оновленої ракети ASMPA-R, яка може нести ядерну боєголовку.

"Це модернізована ракета класу "повітря-земля" середньої дальності. ASMPA-R було запущено з винищувача Rafale без боєголовки після виконання польоту, що симулює ядерний удар", – вказав він, додавши, що те, що проводить Росія, працює лише як пропаганда.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що російська ІПСО не спрацювала, адже на Заході підтвердили легітимність Зеленського.

  • Вас також може зацікавити:

США мають дати дозвіл: спікер Джонсон висловився про удари України по військових цілях у РФ

"Червоні лінії" проводяться тільки для друзів: як Захід недооцінює дії Китая та Росії

Війна з Росією ще на 100 років: як Україні здолати запеклого ворога