RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 червня

Всі новини

Україна попросила Польщу збивати російські ракети: що каже Варшава

Україна звернулася до Польщі з можливістю розглянути варіант, при якому партнери використовуватимуть системи ППО для того, щоб збивати біля своїх кордонів запущені російські ракети – речник МЗС Польщі вважає, що питання потребує розгляду.

Про це для RMF24 розповів речник МЗС Польщі Павло Вронський.

Читайте також: Інтрига для Путіна: чи відправить Польща свої війська в Україну

Зауважується, що Україна звернулася з проханням збивати зі своєї території ракети, випущені Росією. На це речник Міністерства закордонних справ Польщі Павло Вронський зауважив: "Це питання для обговорення, воно передбачає багато умов".

Він визнав, що це питання підлягає обговоренню, адже воно пов’язане з низкою умов. Одна з них – це технічна складова, що стосується дальності дії цих ракет. Роль відіграють також юридичні питання – що буде, якщо уламки збитої ракети знищать чиєсь майно або призведуть до загибелі цивільних.

За його словами, можливість використання ППО для збиття російських ракет мають оцінити експерти з міжнародного права та технічні фахівці, адже варто також узгодити умови застосування ППО в небі над Україною.

RMF24 також згадує, як президент України Володимир Зеленський вже порушував це питання, ініціюючи обговорення:

"Росіяни використовують 300 літаків над Україною. Нам, щоб захистити наше небо, потрібно щонайменше 120-130. Зараз ви не можете нам цього забезпечити, так? Гаразд. (...) Щодо літаків, які у вас є на територіях сусідніх країн НАТО: підніміть їх, (...) нехай вони збивають цілі і захищають цивільне населення".

Після чого у вівторок цю тему продовжив голова української дипломатії Дмитро Кулеба – заявив, що Україна просить партнерів розглянути можливість збивати ракети, випущені Росією на українську територію, зі своєї території.

"Немає жодного правового, безпекового чи морального аргументу, який би заважав нашим партнерам збивати російські ракети в Україні зі своєї території. Ті, хто стверджує, що такі дії були б ескалацією, маніпулюють", - сказав він.

Він зауважив, що Україна просить розглянути варіанти, "... при яких російські ракети - не російські літаки з пілотами на борту, а шматки заліза, які несуть смерть з Російської Федерації в Україну - перехоплювалися б з території країн наших партнерів".

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, яку допомогу Британія передасть ЗСУ в травні.

  • Вас також може зацікавити:

Patriot вирішують відразу дві проблеми: як ЗСУ зможуть захиститися від російських ФАБів

Перемир'я поки що неможливе: головні тези розмови Зеленського з журналістами про війну і не тільки

Тиран не має перемогти: у Пентагоні зробили важливу заяву щодо війни в Україні