RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

15 червня

Всі новини

У Польщі зробили різку заяву про права українських ухилянтів

Українські військовозобов'язані, які ховаються від мобілізації у своїй рідній країні, не повинні отримувати соціальні пільги в європейських державах.

Таку думку озвучив голова МЗС Польщі Радослав Сікорський.

Під час інтерв'ю порушувалося питання мобілізації в Україні. Зокрема, дипломат прокоментував ситуацію з військовозобов'язаними українцями, які ухиляються від призову до армії та проживають у європейських країнах.

Читайте також: У Запоріжжі може закритися онкоцентр через роздачу повісток працівникам: деталі скандалу

Сікорський вважає, що офіційний Київ має сам сказати, що союзникам робити з військовозобов'язаними чоловіками, які ухиляються від мобілізації у своїй рідній країні. У цьому контексті глава МЗС Польщі заявив, що чоловіки-ухилянти не повинні отримувати соціальні пільги у європейських країнах, оскільки такий підхід порушує принцип рівноправності.

"Україна має сказати нам, що вона хоче, щоб ми робили з її громадянами. У що я точно не вірю, то це в те, що людина має право на отримання соціального забезпечення за те, що вона ухиляється від призову. Ті люди, які борються на фронті, також мають права людини", - наголосив Сікорський в інтерв'ю The Guardian.

За словами дипломата, схема обмежень прав військовозобов'язаних українців має стати загальноєвропейською. Інакше ті громадяни, які ухиляються від мобілізації в Україні, після переїзду з Польщі почнуть "шукати пільги" в інших країнах.

Окремо Сікорський закликав союзників не озвучувати свої наміри щодо допомоги Україні, змушуючи главу Кремля Володимира Путіна лише здогадуватись про плани Європи. За його словами, "червоні лінії", які перед собою провів Євросоюз, спонукають Москву адаптувати свою озброєну агресію до сьогоднішніх реалій.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року – повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що у Харкові скандал через побиття чоловіків.

Вас може зацікавити:

Чоловік із ножем напав на співробітника ТЦК: як покарають злочинця

У Черкасах скандал через таксиста: вихвалявся, що "відмазав" синів від війни і образив дружину військового

ТЦК звинуватили у побитті дівчини в Одесі: що кажуть у поліції та Міноборони