RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Партія Орбана провалила вибори до Європарламенту, в угорського прем’єра з’явився сильний конкурент

Партія "Фідес” на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном може отримати найгірший за останній два десятиліття результат у виборах Європейського парламенту – сильним конкурентом Орбана стала опозиційна партія на чолі з Петером Мадяром.

Матеріал підготував "Апостроф".

Читайте також: Фон дер Ляйєн ризикує втратити посаду голови Єврокомісії: в чому причина

Politico повідомляє, що правляча партія Угорщини "Фідес" цього разу може отримати найгірший результат на виборах до Європарламенту – "Фідес" прем'єр-міністра Віктора Орбана набрала 44,6%, що є нижчим показником за раніше прогнозований. Натомість партія опонента – опозиційна партія "Повага і свобода" (TISZA) Петера Мадяра – набрала 30,1%. Відтак зауважується, що Орбан отримає в новому парламенті 11 місць, а його опонент з партією "Повага і свобода" – 7 мандатів.

Видання зауважує, що "Фідес" протягом останніх двох десятиліть набирала менш як 50% лише один раз – у 2004 році, сягнувши тоді 47,4%.

Politico передає слова виконавчого директора незалежного аналітичного центру "Політична столиця" – Петро Креко сказав: це "...величезна перемога Петера Мадяра і величезна поразка "Фідес". У "Фідес" з'явився справжній суперник".

Петер Мадяр – загроза для 14-річного правління Орбана

В свою чергу Bloomberg зауважує, що партія Орбана втратила свої позиції, що "... ознаменувало появу нового політика, який готовий кинути виклик домінуванню п'ятирічного лідера".

Відтак Петер Мадяр – колишній дипломат і керівник державної компанії – наразі є найбільшою загрозою для Орбана та його 14-річного правління. Адже, як згадує Bloomberg, це дає йому змогу "претендувати на мантію" головного суперника Орбана під час парламентських виборах у 2026 році.

Згадується, що головний конкурент прем'єр-міністра Угорщини в останній момент зареєстрував свою партію для участі у виборах парламенту.

"Мадяр зареєстрував свою партію "Тиса" для участі у виборах в останню хвилину. Під час бурхливої кампанії по всій Угорщині він організував найбільші антиурядові протести після повернення Орбана до влади в 2010 році, затьмаривши тьмяну і фрагментовану опозицію, зосередивши увагу на корупції і використовуючи скандали правлячої партії", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше ми також писали, що прем’єр Бельгії подав у відставку через провал на виборах.

  • Вас також може зацікавити:

Макрон розпустив французький парламент

Україна все ближче до ЄС: чи знайде Київ ключ до "угорського замку"

Цей день настав: в ЄС закликали позбавити Угорщину права голосу