RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Фон дер Ляйєн ризикує втратити посаду голови Єврокомісії: в чому причина

Керівницю Європейської комісії Урсулу Фон дер Ляйєн можуть не переобрати на новий термін правління, адже є загроза нестачі голосів підтримки серед членів нового складу Європейського парламенту.

Про це йдеться у матеріалі видання Politico.

Читайте також: Вступ до ЄС, €50 млрд допомоги та помилка Путіна: важливі заяви президентки Єврокомісії

Як зазначає видання, для переобрання Урсулі фон дер Ляйєн потрібно отримати підтримку кваліфікованої більшості з-поміж 27 лідерів держав єврозони під час Євроради. Після чого має отримати щонайменше 361 голос у Європейському парламенті від 720 депутатів.

Водночас, голосування відбуватиметься з новим складом Європарламенту. Відповідно до соцопитування, "левова частка" місць (170-т) отримає Європейська народна партія, яку представляє керівниця голова Єврокомісії. Їй потрібно отримати ще підтримку двох інших центристських фракцій - соціалістів та лібералів.

За позитивного сценарію для голови ЄК, можливе отримання голосів ліберальної групи "Оновити Європу", соціалістів та демократів. Так вдасться отримати 390 голосів. Проте видання повідомляє, що навіть за умови, що лідери партій зобов'яжуть проголосувати за фон дер Ляйєн, є вірогідність, що більш ніж 10 відсотків депутатів чи проголосують проти, чи утримаються. У такому разі Урсула фон дер Ляйєн отримає тільки 351 голос. Такої кількості замало.

Минулого разу отримала посаду завдяки членам партії "Фідес" угорського прем'єра Віктора Орбана та консервативної польської партії "Право і справедливість". Однак цьогоріч вони можуть не віддати свої голоси через її жорстку критику.

Водночас, вплинути на її другий термін можуть депутати від італійської партії "Брати Італії", куди входить італійська прем'єрка Джорджа Мелоні. Однак цього року партія може отримати тільки 23 місця у Європейському парламенті. Своєю чергою, соціалісти та демократи, "Оновити Європу" та "Зелені" заявили, що не підтримають Ляйєн, якщо вона укладе угоду з депутатами італьського прем'єра.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у ЄС дійшли згоди про продовження ще на один рік безмитної торгівлі з Україною, але з обмеженнями.

  • Вас може зацікавити:

Чи виконала Україна вимоги Польщі щодо деблокади кордону: у Кабміні відповіли

Шлях до Євросоюзу відкритий: що робити далі Україні

Стирчать вуха Москви: як польські страйкарі працюють на ворога України