RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

З'явилися нові докази присутності військ Путіна на Донбасі

Група громадянських журналістів Bellingcat оприлюднила нові докази присутності на окупованому Донбасі російської армії.

Про це повідомляють у розслідуванні, опублікованому на сайті Bellingcat.

"Недавно в Google Earth був доданий супутниковий знімок ділянки російсько-українського кордону за 26 серпня 2014 року. На цю дату припав пік російського вторгнення в Україну. На цьому супутниковому знімку видно розгортання російської військової техніки та артилерійських позицій, а також нові сліди переходу українського кордону. Час зйомки цього супутникового знімка збігається з різким нарощуванням російської активності в Україні на прикордонній території, зокрема, з появою російських військових у селі в десятці кілометрів від кордону", — відзначають в Bellingcat.

"На рис. 1 вище показана техніка на кордоні на позначці 47.608336, 38.350813 поблизу від українських сіл Кумачовое і Ульяновське. "Стежка", ведуча з Росії в Україну, зазначена вище оранжевою лінією, відсутній на супутниковому знімку Digital Globe від 23 серпня (див. рис. 35 тут). Це говорить про те, що вона з'явилася в період з 23 по 26 серпня. 26 серпня 2014 року Reuters повідомило, що в селі в 14 кілометрах на північний захід від цієї точки переходу кордону з'явилися десятки «важкоозброєних невідомих, які розмовляли з російським акцентом». Вони носили на руках і ногах білі пов'язки. У них були військові сухпайком. Розпізнавальні знаки на їх техніці приховували білі кола. Місцевість була їм знайома. Солдати з білими пов'язками на руках і ногах і російські танки з замазаними відзнаками — давно встановлені ознаки російського вторгнення. Найкраще вони описані в роботах дослідника Askai707. Нижче наведено два приклади його досліджень. У першому дослідженні Askai707 демонструє, що російські військові перебували в Україні біля села, захопленої російськими/сепаратистськими військами 30 серпня 2014 року. У другому він доводить, що на російські танки в Росії завдали білі кола, і вже після цього вони потрапили в Україну, де їх сфотографували на полі бою", — пишуть розслідувачі.

Фото Bellingcat

"Супутниковий знімок Google Earth від 26 серпня 2014 року дозволяє краще вивчити російське вторгнення в Україну, здійснене майже два роки тому. Маршрути переходу кордону, виявлені на цьому знімку, вказують на напрямку наступу російських і "сепаратистських" військ наприкінці серпня. Ймовірно, саме цими маршрутами користувалися російські військові, згадані в серпневому повідомленні Reuters", — пояснюють в Bellingcat.

Як повідомляв "Апостроф", раніше засновник групи цивільних журналістів Bellingcat Еліот Хіггінс прокоментував новий звіт слідчої комісії про розслідування катастрофи малайзійського Boeing, яка відбулася на Донбасі влітку 2014 року.