RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Журналіст розповів, як Путін втратив єдину можливість шантажувати Україну

Український журналіст Віталій Портников розповів, як президент РФ Володимир Путін втратив можливість енергетичного шантажу України.

Про це Портников написав у своїй колонці для Радіо Свобода.

Він зазначив, що цю зиму Україна прожила без російського газу, про що пишуть навіть російський ЗМІ.

"Україна більше не залежить від Росії енергетично. А ось Росія досі, незважаючи на всі свої зусилля, незважаючи на мільярди доларів, які вкладені в альтернативні маршрути доставки газу, залежить від України як країни-транзитера", — зазначив Портников.

Він пише, що кілька років тому таке неможливо було уявити, тоді здавалося, що Україна міцно залежить вiд російської "газової голки", яка знаходиться в газпромівському яйці.

Журналіст підкреслив, що енергетична залежність України від Росії ніколи не була виключно економічною, а підкріплювалася хитромудрими корупційними схемами, які збагачували українських і російських чиновників.

Портников зазначає, що енергетичний шантаж і корупційні зв'язки були для Кремля єдиними реальними можливостями вплинути на Україну, яку "тримали" дешевим газом.

"Це і є скріпи "російського світу". Як тільки російським енергоресурсам з'являється альтернатива (або Кремль підвищує ціни), то виявляється, що ніякого "Руского міра" не було і немає", — пише журналіст.

Він укладає, що Росія, яка нав'язує свою дружбу з допомогою підкупу або вбивства, не заслуговує поваги.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Віталій Портников розповів про серйозну хворобу російського суспільства, яке перетворилося в суспільство мародерів.