RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

З'явилося невідоме раніше відео похорону Сталіна

У мережі з'явилося раніше невідоме відео похорону радянського лідера Йосипа Сталіна, яке зняв помічник військового аташе США у СРСР Мартін Манхофф. Даний відеозапис опублікувало "Радіо Свобода".

Ця зйомка є єдиним відомим незалежним записом похорону Сталіна. Досі цю подію було висвітлено лише у офіційній радянській хроніці, найбільш повною з яких є документальний фільм 1953 року "Велике прощання", випущений Центральної студією документальних фільмів.

Є всі підстави вважати, що відзнятий Манхоффом матеріал був переглянутий спецслужбами США, які шукали натяки на те, хто може стати наступником диктатора.

Відмінною рисою відео американця є його сира, невідредагована якість, невідцензурований погляд на переломний момент радянської історії.

Як відомо, похорон голови Ради Міністрів СРСР і Секретаря ЦК КПРС Йосипа Сталіна, який помер 5 березня 1953, відбулися у Москві 9 березня. Тіло Сталіна було поміщено у Мавзолей поряд з Леніним. У 1961 році диктатора перепоховали під Кремлівської стіною.

Під час похорону виникла тиснява в районі Трубної площі. У тисняві загинуло від кількох сотень до двох-трьох тисяч чоловік (офіційні дані про кількість жертв засекречено).

Нагадаємо, в 2017 році схвалення особистості Сталіна і результатів його правління досягло в Росії історичного максимуму за 16 років.