RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Масові протести у РФ: Портніков нагадав Путіну про долю Каддафі

Російський президент Володимир Путін повторює помилки лідера Лівії Муаммара Каддафі, хоча дуже боїться повторити його долю. Таку думку в колонці на "Грані.ру" висловив український журналіст Віталій Портніков.

За його словами, арешт президента Єгипту Хосні Мубарака і смерть Каддафі стала поворотними моментами в політичному світогляді президента РФ, в той час як не "Помаранчеву революцію" в Україні і "Революцію троянд" в Грурзіі він сприйняв як внутрішньовидову номенклатурну боротьбу.

"А ось"арабська весна"- це дійсно було те, що змусило його остаточно з'їхати з котушок. Він побачив, що можна бути вірним союзником Заходу, як Мубарак, - але тебе ніхто не захистить. Він зрозумів, що можна домовлятися з Заходом, як Каддафі, - але в позаурочний день тебе розірвуть на дорозі. Саме в цей момент - дивлячись відеокадри загибелі Каддафі - він позбувся всякої довіри до Заходу і вирішив захищати свою владу до останнього росіянина", - написав Портников.

Тому майдан 2013-2014 років Путін вже сприймав а крізь призму "арабської весни", що змусило його ввести війська в Україну.

На думку Порнікова, головна помилка Путіна в тому, що він взагалі не вірить у вільну волю людей переконаний, що будь-які масові акції завжди кимось поставлені і оплачені.

"У Каддафі, до речі, була та ж проблема - він підпорядкував собі різноплемінний конгломерат, але вірив, що керує державою однодумців. Те, що його ненавидять не тільки на політичному, а на якомусь фізіологічному рівні, стало для лівійського диктатора справжнім відкриття . Він думав, що воює зі змовниками, - а боровся з усією країною.

Російському Каддафі все ці відкриття ще тільки попереду ", - підсумував Портнков.

Нагадаємо, на думку російського політичного експерта Андрія Піонтковського, масові мітинги в Росії, які пройшли 26 березня, сприяють розколу кремлівських еліт і наближають "здачу" ними президента РФ Володимира Путіна.