RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Американський аналітик вказав на використання Росією соцмереж при окупації Криму

Крим став полігоном для інформаційних операцій Росії, що продемонструвало світу міць військового використання соціальних мереж.

Про це пише американський аналітик Майкл Голловей у статті "Росія перетворила соцмедіа у Криму на зброю" для військового видавництва США Realcleardefense, передає українська редакція "Голос Америки".

За словами аналітика, під час окупації Криму уряд РФ виділив понад 19 млн дол на фінансування роботи 600 осіб, які займалися коментуванням статей, написання блогів та діяльністю у соцмережах.

"Їх метою було змінити думку громадськості та міжнародної спільноти, перекрити голоси дисидентів в онлайн медіа, створити враження, що населення підтримує анексію", - пише Голловей.

З цією метою кібервійська РФ зверталися до проросійськи налаштованим мешканцям Криму і поширювали чутки, метою яких було викликати ненависть і страх, що потім використовувалося для провокації насильницьких дій.

Також поширилися брехливі історії для поляризації населення Криму. Наприклад, неправдива історія про спалення людей під час пожежі в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року. Дана історія спочатку з'явилася в Facebook, але найбільше поширилася серед користувачів соцмережі "ВКонтакте" - 5 000 шейрів за 24 години.

РФ використала в Криму як традиційні, так і соціальні медіа, створюючи фейкові новини, блоги від неправдивих свідків, вірусні відео, намагаючись вплинути як на різні вікові групи півострова.

Разом з цим функціонування українських урядових сайтів в Криму була заблокована, новинні веб-сайти півострова піддавалися атакам, а також порушувалася комунікація ВМС України. Ці фактори створили інформаційний вакуум в Криму, і прихильники окупації швидко отримали інформаційну перевагу, що дозволило Росії скоротити витрати на анексію.

Як повідомляв "Апостроф", видання Time заявило, що Росія намагається маніпулювати громадською думкою в США.