RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Портников вказав на нову форму гібридної війни РФ проти України

Український журналіст Віталій Портников вважає, що спрощена процедура зречення від українського громадянства в Росії є новою формою гібридної війни проти України.

Про це він написав у своїй колонці на "Еспресо".

"Росія взагалі любить роздавати свої паспорти. Вона намагається представити себе не як країна, яка повинна захищати інтереси російського народу та інших народів, які живуть в межах Російської Федерації, а правонаступниця загиблої імперії", - зазначає Портников.

При цьому журналіст вважає, що ініціатива російських депутатів є спробою перетворити українське громадянство на фікцію. Зміни практично ігнорують право України на захист інституту громадянства.

"Утворюється справжня "сіра зона", в якій не буде очевидним, де закінчується українське громадянство і починається російське - і навпаки", - пояснює він.

Портников прогнозує, що багато українців будуть їздити в прикордонну зону для отримання російського громадянства, але при цьому не будуть відмовлятися від українського громадянства.

"Так на величезній території можуть опинитися сотні тисяч людей, яких російська сторона буде вважати своїми громадянами - але які насправді будуть залишатися нашими співвітчизниками. Проте Москві на реальність буде начхати, коли вона вирішить в черговий раз "захистити росіян" від українських "націоналістів", - наголошує він, додаючи, що подібна ситуація вже спостерігалася в Молдові, Грузії, Криму.

"І ось в історії з фальсифікацією російського громадянства відкривається новий розділ, створюються нові можливості для війни – "гібридної" і справжньої", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", ініціатива російських депутатів щодо спрощення процедури відречення від українського громадянства бурхливо обговорювалася в мережі.