RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Литві розгорається скандал навколо розкриття Росії секретної інформації

Співробітники Департаменту міграції Литви без дозволу переслали в Росію підписану МЗС країни довідку, в якій міститься секретна інформація.

Про це повідомляє Delfi.

Про те, що литовські чиновники відправили РФ секретну інформацію, стало відомо, коли Конституційний суд Литви організовував четвертий Всесвітній конгрес конституційного права.

У листопаді 2016 року Департаменту міграції Литви, реагуючи на інформацію МЗС країни про те, що КС Росії схвалив окупацію Криму, 19 суддям КС РФ заборонили в'їжджати в Литву.

Незважаючи на це КС Росії все ж вирішив делегувати на конгрес чотирьох представників, двоє з яких – зазначені судді.

У Литві їх не акредитували і дане рішення представникам РФ вислали поштою. Додавалися документи, в яких пояснили позицію Литви – ще 24 жовтня 2016 року МЗС була підписана довідка з грифом "інформація обмеженого використання" і позиція голови КС Литви Дайнюса Жалимаса, щодо того, що судді, узаконили окупацію Криму, порушили міжнародне право, тому їх не повинні впускати в Литву.

Інформацію про те, що саме Жалимас був ініціатором заборони на в'їзд російських суддів в Литву, голова КС Росії Валерій Зорькін і розіслав суддям всього світу перед міжнародним конгресом. А голова Венеціанської комісії Джіанні Букіккіо навіть направив до Вільнюса ноту, в якій вимагав зробити виняток і дозволить двом російським суддям приїхати в Литву. Він заявив, що це справа принципу Венеціанської комісії і Ради Євросоюзу.

Литва не стала йти на поступки, тому судді з семи різних країн бойкотували конгрес. Відзначається, що на конгрес не приїхав і голова КС України.

Жалимас вважає, що міжнародного скандалу вдалося б уникнути, якби Департамент міграції не надав РФ секретну інформацію.

Як повідомляв "Апостроф", в Литві заявили про порушення з боку РФ при проведенні навчань "Захід-2017".