RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Живуть за правилами стародавнього світу: в Росії пояснили політику Кремля щодо України

Росія у своїй зовнішній політиці мислить категоріями, які були притаманні ще першим імперій в історії людства.

Про це заявив російський філософ Максим Горюнов в інтерв'ю виданню "Сегодня".

"Взагалі: імперія – дуже старий тип держави. Французький соціолог П'єр Бурдьє стверджував, що основні способи управління імперією були знайдені ще ассирійцями за дві з половиною тисячі років до Різдва Христового. І з тих пір ні краплі не змінилися. Коли ви бачите великого російського чиновника, майте на увазі: різниця між ним і ассірійським вельможею при дворі Тіглатпаласара Третього не така вже й велика. У часи Тіглатпаласара і його сина, Саргона, і онука, Салманасара, захоплення територій був дуже прибутковою справою. Багатство в той час вимірювався кількістю фінікових пальм, дійних кіз і рабів з мотиками. Зараз пальми і кози майже нічого не коштують, а рабів замінили комбайни. Якщо президент Литви Даля Грібаускайте, запропонує литовцям напасти на Білорусь щоб забрати у неї якесь картопляне поле і свинарську ферму, її відправлять до лікаря", - говорить російський філософ.

Він підкреслив, що РФ досі живе за правилами, що були актуальні в часи існування Ассирії.

"Для людей, що живуть у ХХІ столітті, війна за картоплю і свинину – це дичина з підручника історії. На жаль, Росія до цих пір живе з ассірійським правилами. "Повертаючи" Крим, росіяни раділи, що у них тепер є пляжі. Думка про те, що можна лежати на пляжі, нікого не підкоряючи, їм в голову не прийшла. Це образ думки і почуттів ассірійців. Коли доблесний цар Саргон приєднав до Ассирії держава Урарту, його піддані були раді гранатовим гаях Урарту", - зазначив Горюнов.

За його словами, Росія розуміє, що Україна прагнутиме повернути назад свої захоплені території.

"У цьому сенсі, звичайно, немає ніякого "створення свідомості". Росіяни, як і ассірійці, чудово розуміють: якщо у когось щось відібрати, цей хтось буде дуже незадоволений і постарається повернути забране. Відняти і чекати відплати – це стандартна ситуація для імперії", - констатує Максим Горюнов.

Як повідомляв "Апостроф", Міноборони України озвучило чисельність військової техніки, яку Росія пригнала в Крим після його окупації.