RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Bellingcat розкрили інформацію про операції отруйників Скрипаля в Європі

Один з підозрюваних в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, "Олександр Петров", перед подорожжю в Солсбері зробив безліч поїздок по Європі та Азії.

Про це повідомляється в спільному розслідуванні Bellingcat і The Insider.

Як зазначається в матеріалі, "їх непередбачуваний маршрут нагадує подорожі персонажів бойовиків "Місія нездійсненна".

На даний момент вдалося відстежити переміщення тільки "Петрова", чи супроводжував його "Боширов" (полковник ГРУ Анатолій Чепіга) - невідомо.

8 квітня "Петров" з новим паспортом в'їхав в Мінськ, столицю Білорусі, а звідти вилетів в Амстердам. Він прибув до Нідерландів через два дні після скандального референдуму про асоціацію України з ЄС, а 10 днів по тому вилетів назад в Москву.

11 липня 2016 р він перетнув російсько-казахський кордон на автобусі, вказавши казахським прикордонникам як кінцевий пункт місто Пекін. Далі на 15 днів його сліди губляться. Потім він знову з'явився на рейсі до Москви - але не з Пекіна, а з ізраїльського міста Тель-Авіва.

Два місяці по тому "Петров" знову відправився в Амстердам, а звідти вилетів до Лондона. Це, судячи з усього, була перша його (можливо, і "Боширова") поїздка до Великобританії.

Потім, через два місяці після повернення з Лондона, "Петров" знову полетів в Амстердам. Цього разу він пробув в Європі 12 днів. В кінці листопада він повернувся в Москву рейсом з Парижа.

Наступна поїздка "Петрова" почалася 28 лютого 2017 року. На цей раз він знову попрямував до Великобританії. Він пробув там 6 днів і повернувся, по зловісному збігу, 4 березня - в той же день, коли рік тому вони з напарником отруїли Сергія Скрипаля та його доньку.

З вересня 2017 по лютий 2018 р "Петров" п'ять разів побував у Франції і Швейцарії. Зазвичай він прилітав до Парижа і повертався з Женеви. Остання з цих поїздок виявилася найдовшою: він пробув в Європі два тижні з 23 січня по 6 лютого. На цей раз Женева була місцем як вильоту, так і прильоту.

Наступна подорож виявилася їх останньою поїздкою в Європу: 2 березня 2018 року вони обидва приземлилися в аеропорту Гатвік, купивши квитки на цей рейс напередодні ввечері. На наступний день в Лондон прибула дочка Сергія Скрипаля.

Джерело в західноєвропейських правоохоронних органах повідомило Bellingcat, що "Петрова" і "Боширова" затримували на території Нідерландів. Інформації про час і контекст затримань журналісти не отримали. Раніше європейські ЗМІ повідомляли про арешт і депортацію двох неназваних російських шпигунів в Нідерландах. Згідно витоку з поліції, арешт був пов'язаний зі спробами провезти в Швейцарію хакерське обладнання, щоб проникнути в лабораторію в Шпіц. Ця лабораторія працювала над розслідуванням хімічних атак в Сирії, а згодом - над встановленням отруйної речовини в справі Скрипалів.

ЗМІ, які повідомили про цю історію, заявляли, що вона сталася навесні 2018 року, проте визнавали, що її точний час був невідомий.

Як повідомляв "Апостроф", один з підозрюваних в отруєнні Сергія Скрипаля, "Руслан Боширов", який опинився полковником ГРУ Анатолієм Чепігою, в 2014 році отримав звання Героя РФ, швидше за все за участь в бойових діях на Донбасі.