RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Передача Курил Японії: стали відомі цікаві деталі

Можлива передача частини Курильських островів Росією Японії повинна проходити при повній згоді на це з боку місцевих жителів і не має на увазі переселення росіян.

Про це заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе в інтерв'ю телеканалу Asahi, передає ТАСС.

За його словами, переговори "з самого початку не йдуть з позиції" йдіть звідси".

"Це повинно проходити таким чином, щоб проживають там росіяни погодилися з переходом приналежності територій до Японії", - підкреслив прем'єр.

"Всі, хто зараз живуть на островах - росіяни. На жаль, колишні японські жителі островів потрапили в ситуацію, при якій вони більше не можуть там проживати", - додав Абе.

Прем'єр підкреслив, що реалізація концепції спільної японо-російської господарської діяльності на цих островах допоможе окреслити їхнє майбутнє, в якому японці і росіяни зможуть там жити і працювати разом.

Як відомо, конфлікт через території між країнами тягнеться з 1956 року, коли СРСР і Японія підписали декларацію про завершення війни. Острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, на думку японської сторони, належать їм.

Свою точку зору вони аргументують відповідним положенням в Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. РФ вважає, що ці острови за підсумками закінчення Другої світової належать їй.

Повернення островів Японії є головною умовою укладення мирного договору з РФ, який по закінченню Другої світової війни так і не був підписаний.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент РФ Володимир Путін запропонував підписати мирний договір між Росією і Японією без обговорення питання повернення Курильських островів.