RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

26 травня

Всі новини

Переклали відповідальність на людей: як в Білорусі борються з коронавірусом

Незважаючи на попередження ВООЗ, що пік захворюваності на коронавірус настане в Білорусі найближчим часом, влада не ввела жорсткий карантин, тим самим переклавши відповідальність на громадян.

Коронавірус вбив в Європі понад 100 тис. осіб: як змінюється ситуація в Україні і світі (оновлюється)

Про це "Апострофу" розповів керуючий партнер Digital Finger Олександр Колтунов.

"Якщо говорити простою мовою, то, не ввівши більш жорсткі заходи, влада Білорусі переклала в якійсь мірі відповідальність на людей. Хочеш - сиди вдома, хочеш - іди гуляй. Захворів - ну вибач, не пощастило тобі. Для літніх людей МОЗ дає наступні рекомендації: літнім і людям з хронічними захворюваннями настійно рекомендують не виходити з дому. Якщо потрібен рецепт на ліки, дзвонити в поліклініку - медпрацівники або волонтер доставлять документ додому. Якщо потрібно купити ліки або продукти - звертатися до рідних, волонтерам, які куплять все необхідне. Якщо все-ж потрібно вийти з дому, то повинна бути маска, рукавички, з собою антисептик ", - розповів експерт.

Він наголосив, що білоруси самі починають ставитися до коронавірусу більш свідомо. На сьогоднішній день в масці ходить приблизно кожен третій, хоча тиждень тому в кращому випадку - кожен десятий.

"Але ситуація розвивається лавиноподібно. Якщо ще два тижні тому госпіталізували в лікарню все контакти першого рівня з оточення хворого, то зараз їх всіх виписують і застосовують до них систему "лікуйтеся вдома". Це свідчить про те, що система охорони здоров'я вже не в змозі якісно обслужити таких людей, зростає навантаження", - додав Колтунов.

Разом з тим, за його словами, Білорусь істотно обганяє Україну в тестуванні населення. Якщо тиждень тому робили 1 тис тестів в день, то останніми днями - 10 тисяч.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Лукашенко може передати владу жінці, у нього є дві кандидатки - білоруський бізнесмен.