RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У Лукашенко буде п'ять конкурентів: хто вступає в бій за посаду президента Білорусі

Стало відомо, хто складе конкуренцію Олександру Лукашенку на виборах президента Білорусі, які відбудуться 9 серпня.

Як повідомляє білоруське агентство Белта, Центрвиборчком Білорусі оприлюднив відомості про кількість достовірних підписів на підтримку висування кандидатів у президенти.

За даними ЦВК, у Віктора Бабарико - 165 744 достовірних підписи, у Андрія Дмитрієва - 106 841, у Ганни Канопацької - 146 588, в Олександра Лукашенка - 1 939 572. У Світлани Тихановської - 104 757 підписів, у Валерія Цепкало - 75 249, у Сергія Черечня - 143 109.

Під час збору підписів, який проходив з 21 травня по 19 червня, ініціативним групам претендентів на найвищу державну посаду потрібно було заручитися підтримкою не менше 100 тисяч повнолітніх громадян Білорусі, які мають виборче право.

Виходячи з опублікованих даних ЦВК Білорусі, до виборів будуть допущені діючий президент Олександр Лукашенко, його основний опонент, колишній глава білоруської дочки російського "Газпромбанку", Віктора Бабарико, який знаходиться під арештом, а також Світлана Тихановська - дружина блогера Сергія Тихановського, якому відмовили в реєстрації і заарештували. Крім того за пост глави держави боротимуться Андрій Дмитрієв, Анна Канопацька і Сергій Черечень.

Нагадаємо, що президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня. Підсумки Центрвиборчком повинен підвести не пізніше 19 серпня, а другий тур, якщо буде така необхідність, за планом повинен пройти не пізніше ніж у двотижневий термін, тобто 23 серпня.

Як повідомляв "Апостроф", в Білорусі було затримано претендента на пост президента Білорусі Віктора Бабарико. Його звинувачують в організації протиправної діяльності з відмивання грошей через "Бєлгазпромбанк", яким він керував.

Крім того, білоруського блогера Сергія Тіхановском, який критикує діючу в країні владу і керував групою зі збору підписів за висунення своєї дружини кандидатом в президенти Білорусі, затримали разом з прихильниками під час дозволеної владою акції в місті Гродно.