RU  UA

Закулісна боротьба посилилася: історик розповів, що відбувається в оточенні Путіна

Російський історик Валерій Соловей, коментуючи історію з отруєнням Олексія Навального, заявив, що в Кремлі зараз йде активна закулісна боротьба і в 2021 році Володимир Путін точно піде з поста президента РФ.

Про це він сказав в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

Він зазначив, що в Кремлі дуже стурбовані падінням репутації Росії.

"Напевно, 2-3 роки тому була б хороша міна при поганій грі. Наші правителі бравували б, говорили б, що нам наплювати. Але зараз, оскільки на кону стоїть транзит влади - в 2021 році Путін піде і йому абсолютно точно доведеться покинути свій пост - це починає дуже турбувати не стільки його, скільки ті групи і еліти, які розмірковують про майбутнє після Путіна і без Путіна. Їх зараз це дуже турбує. Набагато більше, ніж раніше. Тому одкровення, а точніше викриття Навального з'явилося в найнебезпечніше для Кремля час", - вважає Соловйов.

При цьому він зазначив, що розслідування Навального прискорило процеси, що сприяють цьому транзиту, але "не дуже зрозуміло як".

"Швидше за все, воно вже підвищило нервозність. Кремлю треба буде шукати таку комбінацію, при якій можна буде відмазатися від усього цього. Тому що спочатку мова йшла про те, щоб висунути нових фронтменів в російській політиці. Тих, які змогли б викликати у Заходу якщо не позитивну, то нейтральну реакцію. Хоча б у США.

У цьому сенсі, припустімо, призначення Чубайса спецпредставником президента Росії - це лише один з кроків в цьому напрямку. Передбачалося також, що новим прем'єр-міністром стане Олексій Кудрін, у якого хороша репутація на Заході. Що піде у відставку міністр Лавров, у якого дуже погана репутація на Заході, піде у відставку глава ФСБ Бортніков, і відбудуться такого роду кадрові зміни.

Але зараз Бортнікова прибрати вже складно, оскільки Путін ніколи не робить кадрові перестановки під тиском. Зараз прибрати Бортнікова означало б поступитися певній громадській реакції. На це він ніколи не піде. Так що це вплинуло, але поки ще не дуже зрозуміло, як", - сказав історик.

Він підкреслив, що викриття з боку Навального - одне з безлічі за останні 3 місяці.

"Такої кількості викриттів одномоментно не було за останні 20 років. Це вже є показником дуже високої турбулентності і закулісної боротьби, яку ведуть російські елітні угруповання", - вважає Соловйов.

Більше про те, чому історія з Навальний прискорить відхід Путіна, читайте в матеріалі "Апострофа": "Путін абсолютно точно піде в 2021 році - історик Валерій Соловей".