RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Отруєння Навального: в справі спливли вбивства трьох активістів

Співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації, що стежили за Олексієм Навальним в день отруєння, раніше були помічені в інших регіонах Росії, де згодом загинули троє політичних активістів.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на розслідувачів з Bellingcat.

У розслідуванні говориться, група співробітників ФСБ, які стежили за Олексієм Навальним, відвідали ті регіони Росії, де сталися три незрозумілі смерті.

Зокрема, мова йде про активіста і журналіста з Нальчика Тимура Куашева, який активно займався політичною діяльністю з 2012 року, коли вступив в партію "Яблуко", і організовував протестні мітинги, в тому числі і в Москві. Тіло Куашева виявили 31 липня 2014 року в лісі біля дороги, за півгодини їзди від Нальчика.

Офіційною причиною смерті політичного активіста назвали гостру коронарну недостатність. Але Bellingcat стверджує, що отримали фотографію особи Тимура Куашева, зроблену незадовго до похорону: на фото добре видно симетричні синці на щоках - ймовірно від пальців, якими його здавили ззаду.

За даними розслідувачів, Костянтин Кудрявцев, який раніше служив у військовій частині в Шиханах, де створювалася радянська хімічна зброя, прилітав до Нальчика з Москви в той же самий місяць, коли помер Куашев. Крім того, в день смерті Куашева в регіоні перебував і Іван Осипов, лікар за освітою, що також стежив за Навальним.

Другий дивний випадок стався в місті Каспійську, де 24 березня 2015 року було знайдено мертвим Руслана Магомедрагімова. Він був відомим в Дагестані активістом, який боровся за права місцевих жителів, підтримував екологічні ініціативи, а також перебував у русі "Садвал", однією з цілей якого було "створення національної державності для лезгинського народу".

Слідство заявило, що активіст помер від серцевого нападу. Однак, як стало відомо розслідувачам, напередодні і в сам день смерті Магомедрагімовава в регіоні перебували ймовірні співробітники Інституту криміналістики ФСБ: Іван Осипов двічі відвідував Махачкалу, а Костянтин Кудрявцев їздив до столиці Дагестану за два тижні до смерті Магомедрагімова.

Третя загадкова смерть сталася в поїзді Тамбов-Москва 16 листопада 2019 року. Тут несподівано помер глава руху "Нова Росія" Микита Ісаєв. Лабораторний аналіз не показав слідів токсинів в його крові, причиною смерті назвали серцевий напад.

Як показав аналіз поїздок передбачуваних співробітників Інституту криміналістики ФСБ, дві поїздки Ісаєва збігаються з переміщеннями Олексія Александрова в 2019 році.

Як повідомляв "Апостроф", раніше співробітник Федеральної служби безпеки (ФСБ) Російської Федерації Костянтин Кудрявцев, який брав участь у замаху на російського опозиціонера Олексія Навального, зізнався в скоєному і розкрив подробиці операції.