RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Спецслужбами Лукашенкf в Росії затримано трьох опозиціонерів: що відомо

Співробітники Комітету державної безпеки (КДБ) Білорусі затримали в Росії трьох опозиціонерів.

Про це повідомляє TUT.by.

Одним із затриманих виявився політолог і публіцист Олександр Федута. Де саме його затримали точно невідомо. В останній раз його бачили в Москві, куди він відправився по роботі. Пізніше з ним не змогла зв'язатися дружина і вона забила на сполох.

Поки немає інформації по якій саме справі може проходити Федута. Попередньо, затриманий за статтею 108 КПК "підозра в скоєнні злочину, що безпосередньо виникла". Відомо, що в передвиборній кампанії 2020 року він не брав активної участі.

Другим затриманим виявився глава Партії БНФ Григорій Костусєв. Затримано було 12 квітня як підозрюваного за ст. 342 КК за "підготовка або організація дій, що грубо порушують громадський порядок". Про це розповів його зять. За словами родичів, він був доставлений у слідчий ізолятор КДБ.

Пізніше з'ясувалося про його затримання з тієї ж причини, що й у Олександра Федути.

Третім затриманим виявився адвокат з США і колишній активіст опозиції Юрій Зенкович. Про це розповіла його дружина, яка дізналася про затримання 13 квітня від державного адвоката. За її словами, Зенковича буквально витягли з готелю, де він зупинився. Зараз він знаходиться в Мінську в СІЗО КДБ.

Відомо, що у Зенковича два громадянства - білоруське і американське. Він багато років живе в США.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні викрили та припинили дії агента білоруської спецслужби. Він хотів налагодити канал постачання в Україну зброї і товарів військового призначення з Російської Федерації.