RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Новий кредит, дешевий газ і авіаперельоти: що ще пообіцяв Путін Лукашенку на зустрічі в Кремлі

У четвер, 9 вересня, в Москві пройшли переговори президента РФ Володимира Путіна і нелегітимного глави Білорусі Олександра Лукашенка, які тривали більш як три години.

На переговорах було узгоджено документи про інтеграцію валютних систем, принципи стягнення непрямих податків, боротьбу з тероризмом - загалом 28 програм.

Лукашенко заявив, що інтеграція Білорусі з Росією носить взаємовигідний характер. А Путін пообіцяв зняти всі обмеження на авіасполучення з Білоруссю, запроваджені під час пандемії коронавірусу.

Путін також запевнив, що інтеграція нібито надасть потужний імпульс, стимул подальшому зростанню економік двох країн, сприятиме збільшенню продуктивності праці, послужить інтересам великого, середнього і малого бізнесу, допоможе в створенні додаткових робочих місць.

У відповідь Лукашенко заявив, що Білорусь не стане "гирею на нозі" Росії. "Нічого поганого для народів Білорусі та Росії в цих (союзних - Ред.) програмах нема і бути не могло. Все націлене на зростання добробуту наших народів", - підкреслив білоруський диктатор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аншлюс чи блеф: чому Лукашенко заявив Путіну про фінішну пряму

Путін розповів, що уряди Росії та Білорусі домовляються про нову фінансову підтримку Мінську, з вересня до кінця 2022 року кредит складе 630-640 млн доларів.

Окрім того, господар Кремля натякнув на створення союзного парламенту двох держав і нагадав, що завдання політичної інтеграції ставилося в союзному договорі ще 1997 року.

Водночас Путін заявив, що питання політичної інтеграції Росії та Білорусі на нинішній зустрічі не обговорювали, адже спочатку потрібно створити економічний базис.

Говорячи про можливість запровадження єдиної валюти, Лукашенко поскаржився на проблему, де буде розташований емісійний центр. За його словами, Центральний банк Росії та Національний банк Білорусі попросили до цього питання поки не підходити.

"Вони заявили, що ні вони, ні наші країни не готові до цього. Ми з президентом, почувши це, відклали цю проблему в сторону. Але це не означає, що ми до неї не повернемося", - сказав Лукашенко.

У той же час Путін заявив, що Москва і Мінськ домовилися про спільну макроекономічну політику, гармонізацію грошово-кредитної політики, інтеграцію платіжних систем, забезпечення інформаційної безпеки і поглиблення співробітництва в митній і податковій сфері.

Окрім того, російський лідер порадував свого візаві обіцянкою не піднімати ціну газу для Білорусі. Тому вартість "блакитного" палива для Мінська 2022 року складе 128,5 долара за тисячу кубометрів. (У четвер ціна газу на європейському ринку побила по следний рекорд в 700 доларів за тисячу кубометрів. - Ред.).

Нинішня зустріч стала вже сьомою за останні 12 місяців, не рахуючи десятка телефонних дзвінків. Під час попередніх формальних, неформальних та робочих зустрічей Путін пообіцяв Лукашенко виділити 1,5 млрд доларів кредиту.