RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​Протести в Казахстані охопили ключові міста: силовики проводять масові затримання

Після трьох днів газових протестів на заході Казахстану – у містах Мангістау, Жанаозені та Актау, акції опозиції поширилися на інші регіони країни, охопивши міста республіканського значення, а також кілька регіональних центрів.

Про це повідомляє інтернет-видання Vласть.kz.

Так, близько сотні протестувальників у колишній столиці – Алмати – зібралися біля льодового палацу, скандуючи гасла на підтримку протестувальників у Мангістауській області. Туди підійшла ще одна група протестувальників, але вона була відрізана від основної групи поліцейським спецназом та автобусами силовиків. Після спроби двох груп об'єднатися почалися масові затримання протестувальників.

В Атирау сотні жителів групами рушили в бік розташованої в центрі площі Ісата та Махамбета. Протестувальники вступали у протистояння із силовиками, які намагалися блокувати їм прохід.

В Уральську близько 500 людей зібралися біля гіпермаркету "Діна", розташованого на північно-східній околиці 300-тисячного міста. Згодом колона рушила на площу Абая в адміністративному центрі міста.

Затримання пройшли у місті Талдикорган Алматинської області.

А також Кизилорді.

В адмінцентрі найбільшої області Казахстану – Караганді близько 200 чоловік зібралися на площі у південно-східній частині міста, висловивши підтримку протестувальникам у Мангістауській області, які вимагають знизити ціни на газ, повідомляє Радіо Азаттик.

Жителі також висловили невдоволення зростанням цін на продукти харчування, вимагаючи знизити їх.

В адмінцентрі Жамбилської області Таразі (колишній Джамбул) на півдні країни, поліція затримала місцевих жителів та журналістів, які зібралися на знак солідарності з протестувальниками в Мангістауській області.

За даними Vласть.kz, в різних містах Казахстану протестувальники перекривали вулиці, залізничні переїзди і шляхи. В Кизилорді й Атирау кілька разів вступали в зіткнення з силовиками.


Щоб не дати протестувальникам координувати свої дії, влада заблокувала ключові месенджери - Telegram, WhatsApp і Signal, а також зникає мобільний інтернет.

Нагадаємо, у травні 2016 року поліція Казахстану жорстко придушила протести та розігнала місцевий "Майдан".