RU  UA

​Росія дає задню: у Казахстані почалося виведення військ ОДКБ

Перший літак із так званими російськими "миротворцями" нібито вже вилетів із Казахстану. Місія країн ОДКБ сьогодні завершується. Окрім того, вперше, від початку заворушень знову запрацював аеропорт міста Алмати і вже прийняв кілька літаків на своє летовище.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Урочистою церемонією завершилася місія "миротворців" країн Організації Договору про колективну безпеку. Військові з Росії, Білорусі, Вірменії, Киргизії і Таджикистану прибули до Казахстану на прохання президента Токаєва для придушення протестів та нібито відновлення порядку. Після "зачистки" та наказу стріляти на ураження солдати охороняли стратегічні будівлі, однак нині їх уже замінюють місцеві силовики.

Зокрема, йдеться і про аеропорт міста Алмати. Він сьогодні нарешті запрацював після початку заворушень. Перші пасажири вилетіли рейсом до столиці Нур-Султан. А слідом за ним, на летовищі приземлився літак із турецької Анталії. Уже сьогодні “миротворці” мають почати залишати територію країни і повертатися додому. Влада Казахстану запевняє, що вони не були учасниками антитерористичної операції.

“Миротворчий контингент ОДКБ не брав участь в антитерористичній операції, а брав участь в охороні об’єктів. В операції брали участь казахстанські спеціальні підрозділи, тобто ми впоралися власними силами”, – розповідає державний секретар Казахстану Ерлан Карін.

Тим часом місто оговтується після масових протестів, які спалахнули в країні на початку січня. Спершу люди вийшли проти підвищення цін на скраплений газ. Мирна акція швидко переросла в зіткнення із силовиками та захоплення будівель.

Зокрема, під час протестів підпалили будівлю мерії в Алмати, яку нині почали вже відновлювати комунальники. Точної інформації про кількість загиблих внаслідок протестів досі нема. Востаннє повідомляли про нібито 164 смерті. Однак учасників акції продовжують переслідувати і вже затримали близько 10 тисяч чоловік людей. У трьох регіонах Казахстану надзвичайний стан уже скасували.