RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Загибель "Москви": хто засліпив російський крейсер

Екіпаж флагмана російського Чорноморського флоту, ракетного крейсера "Москва", був засліплений і не був готовий до атаки українців.

Про це свідчить аналіз Військово-Морського інституту США.

Американський військово-морський аналітик по роботі з відкритими джерелами та капітан ВМС США у відставці Кріс Карлсон проаналізував фото корабля після удару двох протикорабельних ракет "Нептун". Він дійшов висновку, що на крейсері "Москва" не було включено радари - корабель не бачив загрози від двох видів зброї.

Карлсон зазначив, що на фото крейсера після удару радари "перебувають у звичайному прибраному положенні". Якщо подивитися на фото "Москви", коли вона переходить із місця на місце, або коли стоїть на якорі, радари спрямовані на корму.

Зазначається, що аналіз було засновано на знімках крейсера з керованими ракетами класу "Слава" - вони з'явилися після атаки біля берегів України. Фахівець зазначив, що радарна система, яка мала направити ракети "Москва ОСА-М" (клас "земля-повітря"), не була активною, оскільки випромінювачі були зібрані.

Крім того, на крейсері "Москва" було старе обладнання, яке було важким в обслуговуванні. Водночас, один із Telegram-каналів, який пов'язаний із бойовиками ПВК "Вагнер" повідомив, що екіпаж помітив безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2 Збройних сил України поряд із кораблем.

Нагадаємо, батьку російського строковика, який, ймовірно, затонув на знищеному українцями крейсері "Москва", повідомили, що "морське судно не входило до територіальних вод України, а солдат вважається безвісти зниклим".