RU  UA

Путін не пробачає конкурентам: хто замінить президента Росії

Щоб у президента росії володимира путіна з'явився наступник, повинен зникнути сам путін. Подібні режими не терплять конкуренції, а тому будь-який потенційний наступник буде відразу знищений.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Це, мені здається, абсолютно азбучна істина. Наступника не бачить не тільки посол Британії, а й сам путін. Взагалі ніхто його не бачить, бо якби наступник був, у нього б уже давно була відірвана голова. Такі політичні режими спадкоємства не допускають у принципі. Особливо, якщо справа стосується путіна. Який наступник у Лукашенка? Хіба що Коля, але будь-якого політичного лідера, який ростом вище за коліно цього чинного диктатора, система просто не допускає в принципі", - пояснив Орєшкін.

За словами політолога, якби путіна цікавила доля росії, він би задумався про пошук наступника, а не вбивав чи саджав опозиціонерів.

"Якби путіна цікавила доля росії, то, розуміючи свою власну обмеженість, він би, напевно, розумів, що було б корисно мати кілька потенційних наступників, які могли б мирними способами за допомогою електоральних процедур вирішити, хто з них російському народу ближчий. Він не вбивав би Бориса Нємцова, не саджав би Навального, Володю Карамурзу, Яшина, не виганяв би з країни Ходорковського та Касьянова. Це все потенційні гравці. Саме тому вони вигнані, знищені чи залякані. Ця модель не терпить потенційної конкуренції", - наголосив експерт.

Орєшкін переконаний, що якийсь наступник все ж таки є. Однак зараз його не видно та не чути.

"Він найбільш сіренький, найнецікавіший, найпосередніший, як свого часу був Хрущов при Сталіні. Його всерйоз ні Берія, ні Молотов не сприймали. Він сидів тихенько, а в потрібний момент виявився досить рішучим, щоб перехопити владу. Але цей потрібний момент настав після смерті Сталіна. І тоді раптом з'явилися якісь владні амбіції, повноваження, здібності у того ж самого Хрущова, Маленкова, Калініна, які організували переворот проти Берії", - зазначив Орешкін.

Аналогічний випадок маємо і тут.

"Десь там ховається потенційний наступник або послідовник, або той, хто перехопить владу. Але для того, щоб він з'явився, треба прибрати путіна. Якщо він проявиться до того, як приберуть путіна, – доля прибере, хвороба, замах, я не знаю – то йому пряма дорога до Краснокам'янська, як було з Ходорковським. Путін цього не прощає", - резюмував Орешкін.