RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

"Шахіди" в Україну можуть запускати з Чорнобильської зони в Білорусі: карта

Росія може запускати дрони-камікадзе "Шахед" по Київській області з території двох покинутих сіл у Білорусі.

Про це пише телеграм-канал "Беларускі Гаюн", автори якого проаналізували, звідки окупанти можуть потайки робити запуски техніки.

Автори каналу дійшли висновку, що якщо дрони-камікадзе справді запускаються з РБ, то є лише одна територія, де це може відбуватися — Білоруський сектор зони відчуження Чорнобильської АЕС (Поліський радіаційно-екологічний заповідник), оскільки це фактично закрита територія.

"Там немає нікого, крім охорони, і є місця, де не ловить навіть мобільний зв'язок, не говорячи вже про інтернет", - пише "Беларускі Гаюн".

Завдяки супутниковим знімкам вдалося виділити кілька зон, де помітні мінімальні зміни на місцевості за останні кілька місяців.

Читайте також: Окупанти завезли в Україну інструкторів із Ірану

По-перше, це нежиле село Уласи в Хойникському районі, всього за 4,5 км. від кордону із Україною. На супутникових знімках помітно, що останніми місяцями там з'явилися протоптані доріжки, трохи розчищені дороги для проїзду і, мабуть, вирубані кущі.

Це село знаходиться в самій глушині, і там просто немає нікого, хто міг би повідомити про можливий запуск. Відстань до найближчого "живого" села Двор-Савичі (Брагинський район) становить майже 20 км.

По-друге, це також відселене село Кожушки в тому ж районі. Поруч видно нові дороги, а отже, там стала часто їздити техніка, припускають автори каналу.

Нагадаємо, що в Білорусі помітили іранських інструкторів, які навчають російських окупантів запускати БПЛА.