RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Мобіки" починають протестувати: всередині армії РФ серйозні проблеми

Мобілізація в Росії не завершується, як обіцяв Володимир Путін, а лише переходить у більш приховану фазу, проте російська влада стикається з проблемами у виплаті компенсацій військовим, яких відправила на війну проти України. Це посилює соціальну напруженість у суспільстві, призводячи до протестів.

Таких висновків дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Кремль продовжує робити ставку на фінансове заохочення росіян до участі у війні. Це продовжуватиме чинити тиск на економіку Росії протягом десятиліть.

Свої висновки аналітики будують на відео, що все частіше з'являються. Так, в Ульяновську мобілізовані протестують через проблеми з виплатами.

На кадрах з Республіки Чувашія видно, як імовірно російська місцева чиновниця каже "мобікам", що обурюється, що вона не обіцяла їм виплату в розмірі 300 000 рублів (близько 4860 доларів).

Крім того, сім'ї мобілізованих публічно поскаржилися губернатору Воронезької області, що не отримали обіцяну компенсацію у розмірі 120 000 рублів (приблизно $1945).

"Кремлю доведеться продовжувати платити те, що він обіцяв, щоб зберегти контроль над суспільством і деяку подобу морального духу серед спеціальних російських сил. Він розпалює конфлікт усередині російських військових формувань, об'єднаних із різних джерел, пропонуючи різні виплати, пільги та звернення", - зазначили аналітики ISW

Добровольцям та мобілізованим у Росії обіцяють зарплату, яка більш ніж удвічі перевищує середню заробітну плату в Росії до та під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читайте також: Виходять із піднятими білими трусами: боєць розповів про масову здачу росіян у полон

Кремль намагається перекласти частину витрат на суб'єкти РФ, але, ймовірно, незабаром йому доведеться активніше використовувати федеральний бюджет.

Секретар партії "Єдина Росія" Андрій Турчак уже заявив, що російські військовослужбовці з усіх регіонів мають отримувати однакові пільги. Він додав, що федеральний уряд має покрити різницю, якщо суб'єкт федерації не може повністю виплатити компенсацію всім учасникам війни.

Як писав "Апостроф", полковник запасу ЗСУ, військовий льотчик-інструктор, військовий радник губернатора Донецької області 2014 року Роман Світан розповів, що мобілізовані росіяни не готові воювати в Україні ні морально, ні фізично. Вони готуються здаватися в полон.