RU  UA

​В Кремлі готуються до кадрових "чисток": експерт сказав, до чого готуватися

В адміністрації президента росії намічається велика ротація кадрів, які визначають та реалізують зовнішню політику Кремля. Однак це не призведе до змін у стосунках з Україною та Заходом.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів виконавчий директор "Інституту світової політики" Євген Магда.

"Я не думаю, що це вказує на якийсь неспокій всередині Кремля, це скоріше перестановка ліжок у будинку геополітичної розпусти та вседозволеності. Бо росія протягом всього 2022 року послідовно показувала всьому світу, що вона гучно чхати хотіла на всі норми міжнародного права. З тих осіб, яких планують замінити, українцям найбільш відоме прізвище першого помічника російського президента Юрія Ушакова, який курує питання, пов'язані з зовнішньої політикою. Цій людині вже 75 років, тому я думаю, що він буде замінений на більш молоду особу. Лавров вже 16 років керує МЗС і я не бачу серйозної загрози для його звільнення", – каже він.

За його словами, подібні чистки можуть бути сигналом для інших чиновників, аби ті краще виконували свою роботу, якщо не хочуть бути звільненими. Та як би не було, нові обличчя навряд чи змінять зовнішню політику Кремля, яку насамперед спрямовує путін.

"Я думаю, що це простий російський принцип – "бий своїх, щоб чужі боялися". Плюс міняють людей як правило пенсійного віку, які вже відпрацювали свій ресурс, а на заміну поставлять більш молодших та ефективних. Але це не означає, що ці люди будуть з інакшим не імперським мисленням. Російська дипломатія – це димова завіса над російською армією, і те як російська армія регулярно отримує по морді, є свідченням того, що російська дипломатія є неефективною", – пояснив він.

Як повідомляв "Апостроф", Російський диктатор володимир путін вперше за десять років не захотів проводити щорічну прес-конференцію.