RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Переворот Пригожина: у передчутті громадянської війни

Внутрішні розбірки силовиків у РФ досягли апогею

Внутрішні розбірки силовиків у РФ досягли апогею Фото:

Конфлікт усередині російської системи досяг апогею. Публічні звинувачення власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина в ударі по тилових частинах ПВК "Вагнер" з боку Збройних сил РФ можуть мати найсерйозніші наслідки для силової "архітектури" Росії. Чи спричинить нинішній конфлікт до повномасштабного протистояння між російськими "приватниками" та армією, читайте в колонці журналіста "Апострофа" Костянтина Соборного.

Пригожин пішов ва-банк. Ще з ранку в п'ятницю, 23 червня, голова ПВК "Вагнера" вкотре атакував Міноборони РФ. У великому відео Пригожин прямо визнав, що війна не була потрібна нікому, крім "клану олігархів, керуючого Росією", Сергія Шойгу та Генштабу.

Окрім інших одкровень, він уже традиційно звинувачував військове керівництво РФ у провалі наступу на Київ, а також у тому, що Міноборони РФ разом із Генштабом передають Путіну брехливу інформацію про ситуацію на фронті.

Утім, це були квіточки. Ягідки настали ввечері, коли Пригожин повідомив про завдання удару по тиловим частинам ПВК "Вагнера". При цьому він звинуватив у нападі Міноборони РФ.

"Завдано ракетного удару по таборах ПВК "Вагнер". Багато жертв. За інформацією бійців-очевидців удару було завдано з тилового боку, тобто завдано військовими МО РФ" , - сказано в повідомленні прес-служби Пригожина.

І далі були слова, які багато хто в Росії, а також за її межами, оцінили як спробу перевороту.

Читайте: Чи буде військовий переворот? Пригожин відреагував на обстріл найманців "Вагнера"

"Ми були готові піти на поступки Міноборони, здати зброю, знайти рішення, як ми далі захищатимемо країну. Але ці мразі не заспокоїлися. Сьогодні, бачачи, що ми не зламані, вони завдали ракетні удари по наших тилових таборах. Загинула величезна кількість бійців. Ми ухвалимо рішення, як відповімо на це злодіяння. Наступний крок за нами", - заявив Пригожин.

Власне, наступний крок зробили у Кремлі. Поява інформації у росЗМІ про те, що ФСБ порушила кримінальну справу щодо Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту – однозначне свідчення того, що у Кремлі загрози колишнього кухаря Путіна сприйняли більш ніж серйозно. Як і те, що у Ростові всі силовики були приведені у стан підвищеної бойової готовності.

Ключове питання – чи переросте це на щось більше, ніж поки що словесний бунт?

На даному етапі можна однозначно говорити, що Пригожин переступив червоні лінії, якими незримо за 22 з половиною роки свого правління оточив політеліти Росії Путін. Однак і зрозуміла його мотивація: протягом усього часу російської неприкритої агресії господар "Вагнера" наполегливо боровся з військовим керівництвом в особі Шойгу та Герасимова. Його спроби посунути цю пару силовиків, а також прагнення підняти близького до себе генерала Сергія Суровікіна закінчилися невдачею. Після цього Пригожин почав дедалі більш відверто підвищувати ставки. Аж до моменту із нинішніми звинуваченнями.

Тут слід звернути увагу, що Пригожин - це не "сферичний кінь у вакуумі": сам по собі він не міг би створити приватну армію, ні, тим більше, бути її повноцінним управлінцем. Коло осіб у Кремлі, які у тій чи іншій формі підтримували головного "вагнерівця" - дуже широке. У ЗМІ писали про зв'язки Пригожина з головою "Роснефти" Ігорем Сечіним, колишнім силовиком по лінії ГРУ, який останнім часом опинився в опалі. Також ходили чутки про певні контакти "повстанця" із секретарем РНБО РФ Миколою Патрушевим.

Тому конфлікт, навіть якщо не переросте у повноцінне протистояння, серйозно похитне колос владної вертикалі. А куди тут без класичної схеми репресій?

У будь-якому випадку, ЗСУ потрібно користуватися обставинами, що склалися. Нинішнє протистояння "кремлівських веж" призведе до тимчасової дезорієнтації силового блоку, який зараз займатиметься ловами "внутрішніх ворогів". І це чудова можливість максимально завдати шкоди окупантам.

Читайте: Готується переворот? У Росії відбуваються дивовижні події

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою