RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Що наговорили Путін і Лукашенко про теракт у "Крокусі" - пояснення ISW

Кремлівський диктатор Володимир Путін та самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрілися та обговорили ситуацію, що відбулася ввечері 22 березня у концертному залі "Крокус Сіті Холл" у підмосковному Красногірську.

Про це повідомляє Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: "Ми з Путіним добу не спали": Лукашенко показав, "звідки готувався напад" на "Крокус Сіті"

За повідомленнями аналітиків, Лукашенко вказав, що нападники на "Крокус Сіті Холл" спочатку втекли в бік Білорусі, а не в Україну, додаючи, що ця теза прямо підриває наратив Кремля про причетність України, проте можливо він вказав на це, щоб запобігти питанням, чому нападники взагалі прямували до Білорусі. Проте він також додав, що нападники "не змогли потрапити в Білорусь".

Експерти ISW вважають, що у самопроголошеного президента "дуже мало очевидного стимулу брехати про факти нападу таким чином". Адже навіть припущення стосовно того, що нападники могли шукати притулку в Білорусі, могло мати згубні політичні наслідки для Лукашенка та його режиму: "...це викликало б запитання про те, чому вони вважали, що в Білорусі їм буде безпечніше, і хто, на їхню думку, міг би їх там прийняти".

ISW зауважує, що, ймовірно, саме тому Лукашенко мав намір запобігти виникненню розмов про гіпотетичні зв’язки нападників із Білоруссю, тому він і вказав, що білоруські сили відіграли важливу роль у арештах втікачів.

Проте ця заява водночас "підриває існуючий кремлівський наратив". Проте ISW додає, що попри спроби Володимира Путіна та інших посадовців Кремля дотримуватись послідовної риторичної лінії стосовно нападу на "Крокус Сіті Хол", подібні ситуації вказують, що представники Кремля ще не до кінця визначились, "як узгодити свої інформаційні операції з реальністю своїх розвідувальних і правоохоронних органів".

ISW наголошує, що Путін та верхівка РФ не до кінця зосередилися навколо одного "неправдивого наративу про те, що Україна якимось чином здійснила напад на концертний зал" 22 березня, відповідальність за який взяла на себе бойове угруповання "Ісламська держава" (ІД).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у "Крокусі" під час теракту могли бути ФСБшники.

  • Вас також може зацікавити:

У Путіна назвали винних у теракті в "Крокус Сіті" - це не лише Україна

Талібан може бути причетним? Нові дані про атаку на ТРЦ "Крокус"

Машина з білоруськими номерами: у Москві шукають "терористів" з Крокуса