RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Лукашенко зробив крок до участі Білорусі у війні

Білорусь припинила дію договору про звичайні збройні сили в Європі – самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, що раніше закликав білорусів готуватися до Третьої світової війни, підписав відповідний закон про припинення дії ДЗЗСЄ, що обмежував озброєння в Європі.

Про це інформує "Інтерфакс".

Читайте також: Україна "належить" Росії: яку маячню Путін розповідав Шольцу

Відповідно до повідомлення, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про припинення дії договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) – цей закон опублікували у вівторок, 28 травня.

"Призупинити дію договору про звичайні збройні сили в Європі від 19 листопада 1990 року", – зауважено в документі на Національному правовому порталі республіки.

В повідомленні згадується, як на початку квітня 2024 року самопроголошений президент Білорусі погодився внести до парламенту проєкт закону "Про призупинення дії договору про звичайні збройні сили в Європі", після чого білоруський парламент ухвалив цей проєкт.

Крім того, варто згадати, що ще в серпні 2022 року Чехія інформувала про призупинення зобов'язань за договором щодо Білорусії, а в березні 2023 року відповідне рішення прийняв уряд Польщі. З огляду на ці начебто "недружні" дії Білорусь в жовтні 2023 року ухвалила закон "Про призупинення дії договору про звичайні збройні сили в Європі щодо Республіки Польща та Чеської Республіки". А в листопаді 2023 року Північноатлантична рада НАТО повідомляла про намір членів Альянсу безстроково призупинити його дію. З ДЗЗСЄ також вийшла і Росія.

Пресслужба адміністрації Лукашенка повідомляла:

"Призупинення дії договору державами-членами НАТО та їхніми союзниками фактично означає припинення його функціонування".

Сам договір про звичайні збройні сили в Європі вступив в дію в Білорусі 1992 року. ДЗЗСЄ передбачав обмеження сумарних рівнів озброєння і техніки за п'ятьма основними категоріями:

  • танки,
  • бойові броньовані машини,
  • артилерія,
  • ударні гелікоптери,
  • бойові літаки.

Крім того, Договір також встановлював механізми перевірки дотримання цих зобов'язань, зокрема і проведення відповідних інспекцій.

Нагадаємо, раніше у Білорусі помітили літак Януковича.

  • Вас також може зацікавити:

Росія вперше за дев’ять місяців перекинула в Білорусь гвинтокрили

Росіяни вже не знають, куди ховати свою ППО: як ЗСУ "виносять" ворожі аеродроми

Лукашенко нічого не вирішуватиме: розвідка США підтвердила розміщення в Білорусі тактичної ядерної зброї