RU  UA  EN

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Світ

Новини

6 липня

Всі новини

У Росії підскочили доходи від продажу нафти й газу

Надходження до бюджету Росії від експорту нафти і газу в першій половині року зросли приблизно на 41% в річному обчисленні. Це принесло РФ близько 65,12 мільярда доларів.

Про це пише Reuters.

Зауважується, що надходження від продажу нафти і газу до бюджету Росії зросли приблизно на 41% в річному обчисленні в першому півріччі – сягнули до 5,698 трильйона рублів (65,12 мільярда доларів). Зростання пояснюють підвищенням цін на нафту і ослабленням курсу рубля.

"Доходи від продажу нафти і газу були найважливішим єдиним джерелом готівки для Кремля, на який припадало від третини до половини загального обсягу надходжень до федерального бюджету протягом останнього десятиліття", – наголошує Reuters та додає, що війна проти України спонукала Захід вдатись до численних санкцій, що спрямовані на обмеження російських нафтогазових доходів, які становлять близько третини федерального бюджету країни.

Разом з цим згадується, що протягом першого півріччя ціна на російську нафту в середньому становила 69,1 долара за барель. Це перевищує встановлений Заходом ціновий ліміт у 60 доларів, порівняно з 52,5 долара за аналогічний період в 2023 році. Водночас курс рубля ослаб: "... курс рубля ослаб до 90,8 за $1 за період з 76,9 у січні-червні 2023 року".

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Росії підвищать тарифи на природний газ до найвищого за 11 років рівня для компенсації рекордних збитків газового монополіста "Газпром".