RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

Чи зможе Путін зруйнувати Київську ГЕС – аналітик оцінив ракетні можливості РФ

Очільник Кремля Володимир Путін, вочевидь, ставив завдання знищити чи пошкодити Київську гідроелектростанцію, проте ракетними ударами це зробити практично неможливо.

Про це в ефірі "І гримнув Грем" експерт у галузі проблем міжнародної безпеки Юрій Федоров.

Він зазначив, що раніше джерела з РФ натякали на відчутний удар по Україні, який нібито погодив Путін, проте очікуваного ефекту Кремлю навряд вдалося досягти.

"Зруйнувати з повітря греблю – завдання вкрай складне, Каховську ж зруйнували вибухом зсередини. Загалом, такі греблі будувалися наприкінці 40-х, у 50-х із розрахунком на ядерну війну, як і інші стратегічні об'єкти в Радянському союзі. Зруйнувати її не так просто. Але спроба є. Не випадково люди з Кремля говорили про те, що Путін прийняв якесь жорстоке рішення, що воно буде "жахливим". Але нічого екстраординарного не сталося", - заявив експерт.

За його словами, найближчим часом повторення масштабних обстрілів з боку РФ не слід очікувати, хіба що російська армія накопичила достатньо ракет за літо.

"Сто ракет на місяць – це приблизно те, що Росія може виробляти, це їх виробничий максимум. Відповідно, Росія може дозволити собі використати за місяць близько ста ракет. Хоча це найпотужніше, що (у Кремля) є, а шахед за потужністю приблизно в 5 разів слабший", - розповів Юрій Федоров.

Раніше журналіст Віталій Портников заявив, що масштабний обстріл України за допомогою ракет і дронів 26 серпня вкладається у стратегію РФ щодо виведення з ладу української енергетики, оскільки однією з основних цілей обстрілу була Київська ГЕС.