RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Трамп домовляється з союзниками: в США розповіли, хто і звідки може завдати нищівного удару по Сирії

Удар по Сирії можуть нанести сили не тільки США, але і Франції, Великої Британії, із залученням таких країн як ОАЕ, Катар, Туреччина, Йорданія, Ірак і Саудівська Аравія.

Про це йдеться в звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є у розпорядженні "Апострофа".

Відзначається, що в 2017 році США завдавали удару по авіабазі Шайрат в Сирії самотужки після хімічної атаки на Хан-Шейхун, однак, тепер планується більш широка операція, яка ймовірно вимагатиме залучення сил членів коаліції, - Франції і Великої Британії. Так, французький лідер Еммануель Макрон напередодні підтверджував можливість проведення масштабної операції в Сирії.

Новий удар може бути спрямований по військових аеродромах Думейр, Мардж Руху і Меззе неподалік від Дамаска, які використовувалися при атаці на Східну Гуту, а також інших об'єктах, пов'язаних з сирійською програмою створення хімічної зброї.

" Для операції можуть використати американську базу Аль-Удейд (Катар) і британські військові бази на Кіпрі. Посилена військова активність у цих місцях може показати масштаби майбутньої атаки, - стверджують в Stratfor. - Саудівська Аравія, Катар і Об'єднані Арабські Емірати можуть бути залучені для розміщення сил. Більша кількість цілей може вимагати базування та забезпечення доступу для напряму атаки з Туреччини, Йорданії та Іраку".

США вже почали переговори з Іраком, однак, тісні зв'язки Багдада з Іраном можуть привести до заборони запуску американських ракет через територію країни.

"Масштабна атака також, імовірно, вимагатиме від США залучення більшої кількості сил, таких як авіаносці. У середу, 11 квітня, американський авіаносець "Гаррі Трумен" з ударною групою залишає базу Норфолк в штаті Віргінія, звідки попрямує у бік Європи та Близького Сходу, у той час як "Теодор Рузвельт" може передислокуватися з Тихого океану. "Трумену" знадобиться тиждень, щоб прибути в Середземне море", - йдеться в звіті.

Більше про можливу відповідь США режиму Асада в Сирії читайте в матеріалі "Апострофа": У Трампа кілька варіантів удару по Сирії, можуть загинути військові Путіна - приватна розвідка США.