RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Трампа кілька варіантів удару по Сирії, можуть загинути військові Путіна - приватна розвідка США

Stratfor про можливу відповідь США режиму Асада в Сирії

Stratfor про можливу відповідь США режиму Асада в Сирії Фото: EPA/UPG

США збирають коаліцію для відповіді на хімічну атаку проти мирних жителів і повстанських сил в сирійській Думі. Головна мета операції проти уряду Сирії буде полягати в стримуванні подальшого використання хімічної зброї. Ту ж мету переслідував і ракетний удар США у квітні минулого року, який приніс лише тимчасовий результат. Однак на цей раз атака США могла б мати більш широке охоплення, щоб не тільки стримати Дамаск, але і завдати шкоди здатності сирійського уряду здійснювати напади із застосуванням хімічної зброї. Але навіть з підтримкою коаліції ті ж чинники, які стримували США в квітні 2017 року, обмежили б військову операцію і на цей раз. Можливі варіанти американської операції та супутні ризики аналізуються в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Існують певні важливі відмінності між торішньою і нинішньою ситуаціями. У квітні минулого року Штати діяли поодинці, коли запускали крилаті ракети по авіабазі Шайрат, з якої, як стверджується, була здійснена хімічна атака на місто Хан-Шейхун.

Зараз же більш широка операція може включати в себе багаторазові удари протягом декількох днів, що потребує значно більше сил і, ймовірно, допомоги членів коаліції – Франції та Великобританії. Саудівська Аравія, Катар і Об'єднані Арабські Емірати можуть бути залучені для розміщення сил. Менш імовірно, що якась із цих держав візьме участь у військовому відношенні. Емір Катару шейх Тамім бін Хамад Аль Тані відвідав Білий дім 10 квітня. Включення в коаліцію Катару та членів Ради арабських держав Перської затоки може сформувати обмежене військове співробітництво між ворогуючими державами ради.

Нова операція може стати більш масштабною порівняно з атакою на Шайрат і зосередитися на знищенні засобів доставки хімічної зброї. Президент Франції Еммануель Макрон 10 квітня підтвердив ймовірність більш широкої операції, коли заявив, що ціллю Франції будуть хімічні об'єкти у Сирії. Новий раунд ударів може включати в себе військові аеродроми Думейр, Мардж Рухаіл і Меззе (біля Дамаска), які зіграли роль в атаці уряду на східну Гуту. Вони також можуть включати й інші об'єкти, пов'язані з сирійською програмою створення хімічної зброї.

Читайте також: Вони прилетять: Трамп пригрозив Росії ракетним ударом по Сирії

Для операції можуть використати американську базу Аль-Удейд (Катар) і британські військові бази на Кіпрі. Посилена військова активність у цих місцях може показати масштаби майбутньої атаки.

Більша кількість цілей може вимагати базування та забезпечення доступу для напряму атаки з Туреччини, Йорданії та Іраку. Щоб отримати згоду цих країн, потрібно провести переговори. США вже вступили в переговори з Іраком з цього питання, але тісні зв'язки Багдада з Іраном можуть змусити його заборонити Штатам та їхнім союзникам запускати ракети через територію Іраку. Бажання Іраку балансувати у відносинах з Іраном і США було очевидним після нападу на Хан-Шейхун в 2017 році: тоді уряд Іраку засудив використання хімічної зброї проти мирних жителів, але поставив під сумнів провину Дамаска.

Фото: stratfor.com

Масштабна атака також, імовірно, вимагатиме від США залучення більшої кількості сил, таких як авіаносці. У середу, 11 квітня, американський авіаносець "Гаррі Трумен" з ударною групою залишає базу Норфолк в штаті Віргінія, звідки попрямує у бік Європи та Близького Сходу, у той час як "Теодор Рузвельт" може передислокуватися з Тихого океану. "Трумену" знадобиться тиждень, щоб прибути в Середземне море.

Чим масштабнішою буде військова кампанія проти уряду Сирії, тим більший ризик для російських військ у країні. Політичні наслідки загибелі росіян у результаті ударів США будуть залежати від того, чи будуть вбиті кадрові військові або найманці. Представники приватних військових компаній вже гинули в результаті дій США в Сирії – з мінімальними наслідками, що залишає відкритим питання про те, як Росія буде реагувати, якщо в кампанії під керівництвом США будуть вбиті представники регулярних військ. Штати можуть спробувати зменшити цей ризик, як це було в квітні 2017 року, попередивши Росію про заплановані удари.

Російська присутність у Сирії, яка в основному зосереджена в Тартусі, Латакії і Дамаску, також обмежує можливості США у виборі цілей. Більш всебічна військова кампанія підвищить ризик зіткнення з російськими силами. Навпаки, удар по іранських силах в Сирії буде мати менше наслідків для США. Це підтверджує атака Ізраїлю по авіабазі Т4 у Сирії 8 квітня, в результаті якої загинули декілька іранців, але на яку не було негайної відповіді з боку Ірану.

Фото: eng.mil.ru

Між тим, на дипломатичному рівні США закликали Організацію із заборони хімічної зброї розслідувати напад. Організація вже заявила, що відправить експертів у Думу (Росія і Сирія співпрацюють), але запуск розслідування навряд чи припинить військові дії. Чим довше буде продовжуватися будь-яка потенційна операція, тим імовірніше, що набудуть чинності політичні обмеження, такі як закон про військові повноваження США (закон, ухвалений в 1973 після війни у В'єтнамі, обмежив військові повноваження президента і посилив роль Конгресу, згідно з ним, американські збройні сили можуть брати участь в операціях за кордоном без згоди Конгресу лише протягом 60 днів, до 90 днів – в надзвичайних ситуаціях, - "Апостроф").

Отже, у США, як і рік тому, є кілька варіантів:

Обмежені каральні удари

Обмежений каральний удар по урядових об'єктах – найменш ризикований варіант, який вимагає мінімальних ресурсів. Цей варіант покликаний підтримати репутацію США і обмежити подальше використання хімічної зброї шляхом ураження певної кількості урядових об'єктів. Каральні удари можуть мати різну інтенсивність, тривалість і масштаб, але вони загалом призначені для того, щоб надіслати меседж, а не для того, щоб повністю усунути можливості сирійського уряду використовувати хімічну зброю.

Цілі

У цьому сценарії є більше потенційних цілей, ніж США захочуть уразити. Центри командування і управління, швидше за все, будуть пріоритетними мішенями: так США дадуть зрозуміти, що сирійський уряд, особливо військове керівництво, буде платити за рішення про використання хімічної зброї. Сам президент Сирії Башар Асад, ймовірно, не буде об'єктом атаки, тому що напад на вище керівництво міг би швидко втягнути США в конфлікт, чого вони хотіли б уникнути в межах цього сценарію. Конкретними об'єктами, по яких можуть завдати удару, є аеродром, звідки злетів сирійський літак для здійснення хімічної атаки, і штаб-квартира командира, який дав старт операції.

У США не виключають жорстоких заходів у відповідь, включаючи можливий ракетний удар по Сирії Фото: EPA/UPG

Знищення засобів доставки хімічної зброї

Якщо Штати зважаться піти ще далі, вони можуть спробувати не тільки відбити в Дамаска охоту застосовувати хімічну зброю, але і звести нанівець здатність до його застосування. Засоби управління, контролю та зв'язку все ще можуть бути цілями ударів, але в межах цієї операції потрібно буде атакувати набагато більше цілей і, можливо, навіть сили оборони.

Цілі

Місія буде зосереджена на трьох основних засобах доставки хімічної зброї, які використовує Дамаск: повітряні сили, балістичні ракетні комплекси і сили артилерії.

Хоча кілька урядових аеродромів були нейтралізовані або захоплені повстанцями, інші продовжують функціонувати. Залишається шість великих авіабаз, які пов'язані з сирійським арсеналом хімічної зброї. Щоб знешкодити аеродром, США можуть покрити воронками льотне поле, розбомбити літаки, знищити запаси палива і боєприпасів, вивести з ладу наземний контроль, радари і засоби обслуговування.

Крім військово-повітряних сил, сирійський уряд також має велику кількість артилерійських і балістичних ракетних комплексів, які можуть бути використані для атак із застосуванням хімічної зброї. Однак США навряд чи стануть атакувати інші цілі, крім ВПС, оскільки це фактично означатиме пряму і повномасштабну війну Штатів проти уряду Асада – варіант, який зараз не розглядається.

Фактор ризику

Хоча варіанти військових операцій США в Сирії різняться за ступенем ризику, жоден з них не позбавлений ризику зовсім. Потенційних небезпек багато: від матеріальних і людських втрат до початку активного конфлікту з Росією. Навіть якщо припустити, що атаку буде проведено ідеально, без будь-яких побічних втрат, немає ніяких сумнівів, що в операції США в Сирії будуть наслідки. Насамперед, значно збільшиться ймовірність того, що прихильники Асада будуть намагатися перешкодити повітряним або навіть наземним операціям США в країні. Крім того, буде зачеплений процес деконфліктизації з Росією.

Читайте також: Відповідь Путіну в Сирії: куди на цей раз полетять ракети Трампа

Якщо підбити підсумок, в Сирії немає простих військових варіантів, і навіть найкраща операція неминуче призведе до ескалації та примноження чинників прорахунку, які і так є в цьому складному конфлікті.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС