RU  UA

Небо у вогні: Ізраїль знову потрапив під обстріл, але неспокійно і всередині країни

Уже три дні не припиняються обстріли Ізраїлю. За цей час ХАМАС випустив по території країни півтори тисячі ракет. Деякі з них перехопила система "Залізний купол", утім певні ракети все ж потрапили у ціль. Однак обстріли - лише частина проблеми, оскільки масу міст охопили протести.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Палестинський ісламістський рух ХАМАС ввечері та всю ніч обстрілював Ізраїль. Після 18:00 по території країни випустили ще 130 ракет. Під ударом опинилися міста Ашкелон та Сдерот. Кілька ракет поцілили просто у житлові будинки. У результаті обстрілів поранені чотири людини. Один постраждалий перебуває у тяжкому стані.

Обстрілював ХАМАС і селища прикордонної території. Крім того, вночі атакували Єрусалим, Тель-Авів, Лод, а також міста Петах-Тіква, Умм-ель-Фахм та інші. Зруйнувала ракета і житловий будинок у Рішон-ле-Ціоні.

На фоні обстрілів в ізраїльських містах, серед яких і Єрусалим, не вщухають заворушення серед євреїв та арабів попри те, що влада відправила до місць конфлікту багато поліцейських патрулів та підрозділів військових. Сутички не стихають і в місті Лод, хоча напередодні там запровадили комендантську годину. Деякі регіони Ізраїлю через протести та обстріли охопили масштабні пожежі.

Армія оборони Ізраїлю у відповідь на обстріли завдала удару по стратегічних об'єктах ХАМАСу. Серед них - головний банк, Міністерство фінансів, інфраструктура контррозвідки.

Проте обстріли з території сектору Гази не припиняються. Одна з ракет навіть пробила систему захисту "Залізний купол". Про потерпілих не повідомляють. За даними армії країни, за останні три дні ХАМАС випустив по Ізраїлю 1500 ракет із сектору Гази, обстрілюючи мирних жителів.

Через загострення на Близькому Сході кілька американських авіакомпаній оголосили про скасування рейсів. Під вогонь ракет потрапив і район біля аеропорту Бен-Гуріон.

Нагадаємо, ізраїльсько-палестинський конфлікт триває вже десятки років, проте настільки загострився він уперше з 2014-го. Нова ескалація розпочалася після масових протестів на Храмовій горі в Єрусалимі 7 травня. Попередня причина - рішення суду про виселення деяких сімей палестинців у Східному Єрусалимі.