RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Війна Ізраїлю і Палестини: карта ракетних ударів

Ізраїль концентрує війська на кордоні з сектором Газа. За одну ніч було вбито близько десяти воєначальників ХАМАС. Факти викликають побоювання про початок нової повномасштабної війни.

Про це повідомляє The Sun.

Ізраїльські війська концентруються уздовж кордону з сектором Газа. Також повідомляється, що за одну ніч загинули близько десяти членів керівництва ХАМАС.

The Sun називає загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту в травні 2021 року найбільш жорстоким за багато років. Основним поштовхом до ескалації послужила спроба виселення кількох палестинських сімей з їхніх будинків в єрусалимському районі Шейх-Джарра.

Сутички спалахнули в п'ятницю, 7 травня, коли мусульмани зібралися в мечеті Аль-Акса для молитви, і наростали протягом наступних днів. Палестинці кидали каміння, пляшки та петарди в ізраїльську поліцію, яка стріляла гумовими кулями та кидала світлошумові гранати. Були поранені понад 220 осіб, в основному палестинці.

У суботу, 8 травня, за ніч були поранені понад 120 палестинців. Багато людей постраждали від гумових куль і світлошумових гранат. Також отримали поранення 17 ізраїльських поліцейських.

9 і 10 травня зіткнення продовжилися, а 11 травня ХАМАС заявив, що в результаті авіаудару по Газі загинули дев'ять дітей. Ізраїльські військові стверджували, що завдали авіаудари у відповідь на ракетний обстріл прибережної смуги.

Представник ізраїльських збройних сил підполковник Джонатан Конрікус повідомив, що 10 травня палестинські бойовики випустили понад 300 ракет. Він додав, що Ізраїль відповів 130 ударами винищувачів і ударних вертольотів по військових цілях у Газі, в результаті чого загинули 15 командирів ХАМАС.

У середу, 12 травня, Ізраїль оголосив надзвичайний стан в центральному місті Лод після заворушень з боку ізраїльських арабів.

Палестинські бойовики випустили сотні ракет вглиб території Ізраїлю, в той час, як Ізраїль завдав важкі авіаційні удари по Газі.

ХАМАС заявляє, що запустив 130 ракет по Тель-Авіву після того, як ізраїльський авіаналіт зруйнував багатоповерхівку в Газі. Підтверджено, що загинули як мінімум 73 людини.

У четвер, 13 травня в Ізраїлі померли семеро осіб, в тому числі чотири людини, які отримали поранення у середу, 12 травня. Серед них був солдат, убитий протитанковою ракетою, і шестирічна дитина, поранена в результаті ракетного обстрілу.

Міністерство охорони здоров'я Гази заявило, що кількість загиблих збільшилася до 69 палестинців, в тому числі 16 дітей і шість жінок.

"Ісламський джихад" підтвердив загибель семи бойовиків, в той час, як ХАМАС визнав, що були вбиті головний командир та кілька інших воєначальників.

Бойовики Гази продовжили ракетний обстріл Ізраїлю. Ізраїль завдав інтенсивні авіаудари.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху попередив ХАМАС, що він "заплатить високу ціну за їх войовничість".

Посланець ООН на Близькому Сході Тор Веннесланд каже, що існує ризик "повномасштабної війни", якщо напруженість не знизиться.

Онлайн-карта конфлікту Ізраїлю і Палестини

Нагадаємо, Ізраїль знищив військові об'єкти ХАМАС в секторі Газа за допомогою бойових дронів.