RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вогонь по террористах: всі подробиці удару США по Іраку та Сирії

США розпочали операцію "відплати" та завдали ракетних ударів по території Сирії та Іраку у відповідь на загибель своїх військовослужбовців у Йорданії.

Про це повідомив пресцентр Центрального командування збройних сил Штатів.

За даними відомства, увечері 2 лютого американські війська атакували позиції проіранських угруповань в Іраку та Сирії. Командування зазначає, що було завдано ударів по 85 цілям, у ході яких військовослужбовці використовували понад 125 високоточних боєприпасів.

Читайте також: Удар по американській базі в Йорданії: у США вирішили, якою буде відповідь

Під удари США потрапили командні та розвідувальні центри, склади зі зброєю, ракетні установки, склади дронів, логістичні об'єкти, які використовував підрозділ "Аль-Кудс" іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) та пов'язані з ним ісламістські угрупування.

Глава Білого дому Джо Байден підтвердив, що наказав починати операцію "відплати", щоб помститися проіранським угрупованням за загибель військовослужбовців на території Йорданії.

"За моєю вказівкою збройні сили США завдали ударів по об'єктах в Іраку та Сирії, які КСІР і пов'язані з ним бойовики використовують для атак на сили США. Наша відповідь почалася сьогодні (2 лютого - ред.). Це триватиме в будь-який час і в будь-якому місці на наш вибір. США не прагнуть конфлікту на Близькому Сході або де-небудь ще у світі. Але нехай усі, хто може спробувати завдати нам шкоди, знають наступне: якщо ви завдасте шкоди американцеві, ми відповімо", - йдеться в пресрелізі Байдена, який опублікувала пресслужба Білого дому.

Операцію на Близькому Сході також прокоментував керівник Пентагону Ллойд Остін. Він підтвердив, що армія США завдала ударів по 85 об'єктах, які безпосередньо пов'язані з Іраном. За словами Остіна, операція продовжуватиметься, доки керівництво КВІР та інші проіранські угруповання не будуть притягнуті до відповідальності за вбивство американських військовослужбовців у Йорданії.

CNN зазначає, що США, зокрема, завдали ударів по об'єктах в іракському місті Аль-Каїм, які використовували загони народної мобілізації PMU. Вашингтон вважає це угруповання наближеним до Іранської Республіки, яка несе відповідальність за напади на американські війська на Близькому Сході.

"Ці удари вважаються порушенням суверенітету Іраку та підривають зусилля уряду Іраку, створюючи загрозу, яка може спричинити небажані наслідки для Іраку та регіону, наслідки яких будуть жахливими для безпеки та стабільності в Іраку та регіоні” , - заявив спікер іракських збройних сил Яхья Расул.

Раніше ми розповідали, що дрон атакував базу США в Йорданії.

Вас може зацікавити:

У Сирії атаковано бази США: Байден терміново перервав виступ, кадри

Іран готує напад одразу на дві держави: розвідка назвала час вторгнення

Військовий корабель США потрапив під обстріл бойовиків, які підтримує Іран: подробиці інциденту