RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

9 квітня

8 квітня

6 квітня

5 квітня

4 квітня

Всі новини

Діти під загрозою: Україною активно поширюється страшне захворювання

В Україні вперше за 6 років зафіксовано поліомієліт, медики пов'язують це з низьким рівнем вакцинації.

"Апостроф" розповідає про симптоми та способи передачі цього гострого інфекційного захворювання.

Симптоми поліомієліту

Захворювання протікає без будь-яких проявів у понад 70% випадків. Рідше відзначаються грипоподібні симптоми – лихоманка, головний біль, біль у животі та горлі, нудота та блювання. Оин з них, або кілька, можуть спостерігатися протягом кількох днів.

Крім того, іноді поліомієліт проявляється руховими розладами. У заражених спостерігається сильний біль у уражених м'язах та рухові розлади. В окремих випадках виникає повний параліч, який може розвинутися лише за кілька годин.

Наслідки поліомієліту

Поліомієліт може призвести до паралічу протягом усього життя. В особливо важких випадках можливі летальні наслідки. Ліків від інфекції не існує, єдина можливість захистити від нього дітей - вакцинація.

Як передається поліомієліт

Поліомієліт поширюється від людини до людини через фекалії та слину. Найчастіше джерелом зараження стають брудні руки, інфікована вода та їжа. Найбільш небезпечний вірус поліомієліту для дітей віком до п'яти років.

Де виявлено поліомієліт

У вересні поліомієліт діагностували у дівчинки 1,7 років з Рівненщини. Дитину із багатодітної родини частково паралізувало після зараження. Батьки свідомо відмовилися від щеплень з релігійних міркувань. Незабаром захворювання підтвердилося ще у шістьох дітей. На Рівненщині вирішили не допускати до дитячих садків та шкіл нещеплених дітей.

Через деякий час поліомієліт також був виявлений у дитини на Закарпатті. Її зразки перевіряють фахівці референс-лабораторії ВООЗ у Гельсінкі.

На тлі такої загрозливої ситуації українці масово відмовляються від вакцинації та підробляють довідки про вакцинацію від низки хвороб. Зокрема, йдеться і про поліомієліт, розповів відомий педіатр Євген Комаровський в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"У нас біда з поліомієлітом, у нас 200 тисяч кору в країні, у нас кашлюку величезна кількість недіагностованого і так далі. У нас правець чи не кожні два тижні діагностується. Це біда, люди! Ми повертаємося в печери!" - емоційно висловився він.

Комаровський додав, що необхідно закликати людей до вакцинації не лише від коронавірусу.

"Бо якби ви знали, скільки у нас підроблених папірців про поліомієліт, це ще страшніше за коронавірус. Тут хоч "Дія" є, можна перевірити, а там нічого не перевіриш", - констатував педіатр.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні планують посилити відповідальність за підробку COVID-сертифікатів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я