RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

Всі новини

Лікар Комаровський назвав 6 помилок при лікуванні дітей антибіотиками

Антибіотики є одними з найбільш важливих медичних препаратів. Проте доктор Комаровський стверджує, що їхнє використання має бути дуже обережним та відповідальним. Тим більше, якщо мова йде про антибіотичну терапію у дітей.

Відомий український педіатр Євген Комаровський назвав на своїй сторінці в Instagram найпоширеніші помилки, яких припускаються батьки при лікуванні своїх дітей антибіотиками.

1. Самолікування

Насамперед, потрібно пам'ятати про неприпустимість самолікування. На жаль, дорослі люди можуть "грішити" цим не лише по відношенню до самих себе, а й до власних дітей. Подібні самовпевнені та безвідповідальні дії можуть призводити до дуже серйозних наслідків.

На думку доктора Комаровського, одним із чинників, що сприяють цьому явищу, є злочинна державна політика. Вона створює умови для цього та допускає можливість вільного обігу антибактеріальних препаратів.

2. Профілактичне використання антибіотиків при вірусних інфекціях

Антибіотики – це препарати, спрямовані на боротьбу з бактеріальними інфекціями. Проти вірусів вони безсилі та безглузді.

І головне лихо, на думку Комаровського, полягає в тому, що при цьому в подібних профілактичних застосуваннях антибіотиків переконані багато лікарів. Ця практика широко поширена в українській медицині за повного потурання з боку органів охорони здоров'я.

3. Нераціонально місцеве застосування системних антибіотиків

Антибіотики, які застосовують системно (всередину, внутрішньом'язово, внутрішньовенно), категорично не повинні використовуватися місцево (краплі в ніс, мазі і т. д.).

Є лише два винятки – гнійний отит та гнійний кон'юнктивіт.

4. Передчасне застосування припинення прийому антибіотиків

Часто буває так, коли у дитини після кількох сеансів вживання антибіотиків помітно (принаймні зовні) покращується самопочуття. Багато батьків у таких випадках перестають давати дитині виписаний лікарем антибіотичний препарат. Аргументація приблизно така: "Ну навіщо зайвий раз хімією годувати?".

Така думка вкрай помилкова! Тривалість лікування в кожному випадку залежить від багатьох факторів. І зовнішні ознаки покращення зовсім не говорять про те, що небезпека минула взагалі. До того ж, у різних протимікробних препаратів різний механізм дії. При цьому для кожної інфекції вже визначено оптимальні терміни лікування.

5. Повторне застосування одного і того ж антибіотика при аналогічному діагнозі або рецидиві

Будь-яке повторне застосування тих самих ліків збільшує ризик розвитку алергії. При лікуванні антибіотиками дітей особливо важливо.

Якщо одна й та сама хвороба повторюється через нетривалий час, то цілком логічно припустити, що при своєму повторному виникненні вона (хвороба) пов'язана вже з тими мікробами, які "вціліли" після першого курсу лікування, а отже препарат, що застосовується, буде неефективним.

6. Недотримання правил лікування та дозування

Універсальних правил прийому антибіотиків немає. Кратність прийому коливається від одного до чотирьох разів на добу, взаємозв'язок з їжею різний, деякі препарати не можна з молоком, а також безліч інших нюансів.

Вивченню інструкцій та розпиту лікаря належна увага часто не приділяється і наслідок закономірний: лікування дуже далеке від раціонального та з відповідними результатами.

Раніше ми також повідомляли про те, що Комаровський зруйнував популярні міфи про лікування застуди.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я