RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Андерс Фог Расмуссен: Відкрита війна проти України обійдеться Росії дуже дорого

12-й генсек Альянсу впевнений, що Захід, урешті-решт, надасть Україні летальну зброю

12-й генсек Альянсу впевнений, що Захід, урешті-решт, надасть Україні летальну зброю Генеральний секретар НАТО в 2009-2014 роках, радник президента Петра Порошенка Андерс Фог Расмуссен Фото: УНІАН

Якщо Росія не виконуватиме Мінські угоди і продовжить дестабілізувати Донбас, Захід і НАТО можуть надати Україні летальну оборонну зброю, зазначив в інтерв'ю "Апострофу" Генсек НАТО у 2009-2014 роках, а нині радник президента Петра Порошенка АНДЕРС ФОГ РАСМУССЕН. Втім, на його думку, зараз широкомасштабний наступ на Україну суперечить інтересам Росії, адже вона може досягти своїх політичних цілей, використовуючи гібридну війну, "зелених чоловічків", а також кампанії по дезінформації. Завдання, яке ставить Путін - зробити Україну слабкою і залежною від Кремля, створивши на Донбасі заморожений конфлікт.

- Російська сторона звинуватила Україну у диверсії в окупованому Криму. В результаті Путін відмовився від зустрічі з Порошенком в нормандському форматі. Чи вірите ви у те, що така диверсія дійсно була?

- Я не знаю його (Путіна, - "Апостроф") мотивів. Однак Порошенко погодився на зустріч у Нормандському форматі, а Путін відмовився. Це показує, що Росія не виконує Мінських угод та посилює військовий тиск на сході України. І це та причина, через яку, на мою думку, санкції проти Росії мають бути продовжені.

- Чи є, на вашу думку, альтернатива Мінським угодам?

- На даний час я не бачу жодних альтернатив Мінським угодам.

- А як щодо зустрічі у Женевському форматі за участю США?

- Я думаю, що тепер більше ніж завжди світ потребує поліцейського, і цим поліцейським мають бути США. Я вважаю, що Америка має бути більше залучена до пошуку вирішення проблеми на сході України. Я не бачу жодних суперечностей між нормандським форматом і залученням Сполучених Штатів.

- Але таке залучення США, мабуть, стане можливим після того, як там відбудуться президентські вибори. Оскільки очевидно, що їхні результати вплинуть на ставлення США до конфлікту на Донбасі...

- Якщо Хілларі Клінтон оберуть президентом, я очікую, що вона буде чинити тиск на Росію, поки вона не виконає Мінські угоди. Якщо ж виберуть Дональда Трампа, боюся, що це послабить позиції України. Я стурбований досить дивною заявою Дональда Трампа про те, що Захід повинен змиритися з анексією Криму Росією.

- Однак, вибори відбудуться не лише у США, але також у Франції і Німеччині…

- 2017 рік буде роком змін. Після того, як стане зрозумілою ситуація у Сполучених Штатах, відбудуться президентські вибори у Франції та парламентські вибори в Німеччині.. Але я думаю, що результати виборів у Франції та в Німеччині не змінять ситуацію: ці країни не зможуть зняти санкції проти Росії, доки вона не виконає Мінські угоди.

- Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що Росію необхідно повернути у велику вісімку. Як ви ставитеся до цієї ідеї?

- Не можна мати жодних справ з Російською Федерацією, доки вона продовжуватиме військову ескалацію на сході України. Тому я не думаю, що це добра ідея знову дозволити їй долучитися до G8.

- Ми говорили про нормандський формат переговорів, а також необхідність залучення до переговорів США. Чи можлива ситуація, за якої до врегулювання конфлікту долучиться НАТО?

- Україна не є членом НАТО, через Альянс не має безпекових зобов'язань щодо України. Однак, якщо Росія продовжить не виконувати Мінські угоди, якщо продовжить дестабілізувати східну Україну, я думаю, що прийде час для Заходу, країн НАТО, надати летальну оборонну зброю Україні. Тоді українські військові будуть спроможні краще захищатися від російської агресії.

- Що ви можете сказати про нинішню обороноздатінсть української армії?

- Я думаю, що українські військові вже зробили блискучу роботу, але ми всі знаємо, що Росія має дуже сильну військову машину і має десятки тисяч російських військових на кордоні в Україною. Тому, якщо Росія вирішить, то звісно, що вона може вдертися до України. Я не думаю, що вони це зроблять, але можуть, і це саме та причина через яку, на мою думку, Захід має розглядати можливість надання летальної оборонної зброї Україні.

- Наскільки великим є ризик такого вторгнення?

- Звісно, що такий ризик є. Ми знаємо, що Росія вже вдерлася до України, силоміць забрала Крим, незаконно його анексувала, приєднавши до свого складу. Ми також знаємо, що російські війська зараз знаходяться на Донбасі.

- Якими будуть для Росії наслідки такого розвитку подій?

- Якщо Росія вчинить широкомасштабне вторгнення в Україну, то це обійдеться їй надзвичайно дорого. Я не думаю, що в інтересах Росії відкрито нападати на Україну, тому що це матиме тяжкі політичні наслідки для РФ. Я також думаю, що пан Путін може досягти своїх політичних цілей без відкритого вторгнення в Україну. Для цього він використовує гібридну війну, "зелених чоловічків", кампанії по дезінформації, створюючи заморожений конфлікт на сході Україні. Він сподівається зробити Україну слабкою і залежною від Кремля. Це його мета.

- Коли Україна може повернути Крим і Донбас? Скільки для цього потрібно часу - кілька років, десятиліття?

- Я не знаю, протягом якого періоду часу це станеться. Але я знаю, що в минулому Радянський Союз незаконно анексував три балтійські країни і приєднав їх до себе. Однак через 40 років ці країни знову стали незалежними. Інколи ви дуже страждаєте, але врешті досягаєте мети.

- Ви згадали про "зелених чоловічків". Як гадаєте, у якій країні вони з’являться наступного разу?

- Ми не знаємо, ми справді цього не знаємо. Але, звісно, це можуть бути три балтійські країни. Зокрема, Латвія і Естонія, дуже занепокоєні, оскільки вони мають дуже великі російські меншини. І вони дуже занепокоєні доктриною Путіна, що Росія може втручатися у справи інших країн для того, щоб захистити російськомовні меншини. Але на мою думку ці три балтійські країни добре захищені, оскільки вони є членами НАТО. Відкрита агресія проти них неможлива. В той же час не можна бути впевненим, що не буде застосована гібридна війна, і в такий спосіб здійснена спроба дестабілізувати ситуацію в цих країнах.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може