RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Донбаський прорив: Марчук розповів, про що домовилися в Мінську

Стали відомі подробиці рішень, прийнятих у Мінську 21 вересня

Стали відомі подробиці рішень, прийнятих у Мінську 21 вересня Голова СБУ України (1991-1994 рр), прем'єр-міністр України (1995-1996 рр), генерал армії, представник України в тристоронньої контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук Фото: УНІАН

У середу, 21 вересня, в Мінську було підписано рамкове рішення Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі про розведення сил і засобів протидіючих сторін. Як пояснив в інтерв'ю "Апострофу" один з учасників переговорного процесу, представник України з питань безпеки ЄВГЕН МАРЧУК, документ дозволяє почати відведення від лінії зіткнення всіх військових підрозділів, щоб забезпечити повне припинення вогню з усіх видів озброєння. Поки процес планується почати на трьох ділянках, площею по 4 кв км кожний. Ці ділянки розташовані в районі Станиці Луганської, а також Золотого і Петровського в Донецькій області. За словами пана Марчука, якщо перший досвід вийде вдалим, він покладе початок розведення сторін та на інших ділянках лінії фронту.

- Євген Кирилович, що сталося 21 вересня в Мінську?

- Відбулося підписання дуже важливого рамкового рішення. У разі його виконання - добросовісного та чіткого - буде покладено початок процесу абсолютно нової якості. Мова йде про розведення від лінії зіткнення військових підрозділів з бронетехнікою і стрілецьким озброєнням. Все це буде відведено по обидві сторони лінії фронту. Для реалізації цих планів обрані три ділянки, розташовані на лінії зіткнення.

- Що це за ділянки?

- Це Станиця Луганська, а також Золоте і Петровське в Донецькій області. Вони будуть представляти собою територію площею чотири квадратних кілометри. При цьому кожна із сторін відведе свої підрозділи на один кілометр від лінії зіткнення. Щодо Станиці Луганської ми спочатку хотіли поширити цю зону до державного кордону. Переговори проходили в два раунди, але, на жаль, нічого не вийшло, і ми зупинилися саме на такій схемі. Три ділянки - це тільки початок. Є ще чотири, які будуть узгоджені під час наступного раунду переговорів. Якщо перший досвід виявиться вдалим, будуть ще десятка півтора або два для того, щоб поступово завершити процес відведення підрозділів по всій лінії фронту, протяжність якої становить 426 км

- Чи можете Ви назвати ті чотири ділянки, які можуть виявитися наступними?

- Поки рано говорити про них. Але всі вони йдуть нижче на карті (на півдні Донецької області, - "Апостроф). Там є місця дуже складні для процесу відведення військ.

- А за яким принципом були обрані три перші ділянки?

- Всі вони важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору. Наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ. Це непроста проблема для місцевого населення, велика частина якого складається з людей похилого віку. Їм дуже складно ходити по цьому мосту, тому що завжди є ризик зірватися вниз. Або, наприклад, Золоте. Там теж є контрольний пункт в'їзду-виїзду, але він не працює через обстріли. А якщо обстріли припиняться, це зніме навантаження з інших КПВВ. І так далі. Зараз важке озброєння, в основному, відведено на 15 км в обидві сторони, але працюють снайпери, БМП і великокаліберні кулемети стріляють... Якщо нам вдасться відвести і це добро, тоді у людей з'явиться атмосфера реального спокою.

- Який механізм виконання рамкового рішення?

- Процес досить складний. Він передбачає підготовчий етап. Сторони повинні чітко показати представникам ОБСЄ, де знаходяться їхні підрозділи зараз і куди вони будуть відведені потім. Представники ОБСЄ повинні, в свою чергу, все точно зафіксувати і верифікувати. Відвід повинен здійснюватися симетрично і дзеркально, тобто одночасно на одну і ту ж відстань і обов'язково під контролем ОБСЄ. Передбачається також блокування порушень. В основному, порушення, звичайно, бувають військового характеру, наприклад, хтось почав стрілянину, але в результаті тримісячної роботи і численних узгоджень ми виписали абсолютно всі види порушень, в тому числі і невійськового характеру. Мова йде, скажімо, про знаходження в зоні відведення сторонніх осіб і перешкоджання роботі представників ОБСЄ, якщо їм не дають пройти на той об'єкт, куди вони хочуть і коли вони хочуть. Чітко визначена відповідальність сторін і що необхідно зробити у разі фіксації порушень. Уперше, і це дуже важливо, ОБСЄ взяла на себе зобов'язання цілодобово проводити моніторинг ситуації - тобто, ми абсолютно точно будемо знати, хто саме і коли порушив угоду.

- Коли почнеться процес відведення військ?

- До угоди додається графік відведення, на виконання якого надається 13 днів. Я думаю, що на цьому тижні розведення сторін точно має розпочатися.

- У Вас є впевненість, що досягнуті домовленості будуть виконуватися? Адже до цього багато разів на Донбасі намагалися встановити режим тиші, але обстріли все одно поновлювалися.

- Надія є. Тому що в успішній реалізації угоди саме на цих трьох ділянках зацікавлені всі сторони. Адже, як я вже говорив, вони мають не військове, а виключно гуманітарне значення. Тому ми і говоримо про те, що якщо нам вдасться виконати рішення, то це стане прецедентом і прикладом того, що протиборчі сторони на Донбасі можуть бути розведені. Але ми розуміємо, що ідеальних ситуацій не буває, стан війни зберігається і недовіра все ще дуже висока.

- Хто конкретно підписав рамкову угоду?

- Від України - Леонід Кучма, від ОБСЄ - Мартін Сайдик, від Росії - Борис Гризлов. Захарченко і Плотницький (ватажки ДНР і ЛНР, - "Апостроф") через своїх представників Пушилина і Дейнего підтвердили, що також поставлять свої підписи під цим документом.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України