RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Справа Пашинського": коли українцям дозволять збройний самозахист

Відповідний законопроект вже два роки припадає пилом в Раді

Відповідний законопроект вже два роки припадає пилом в Раді Скоріш за все, нардеп Сергій Пашинський (праворуч) під час конфлікту, що виник, скористався нагородною зброєю від міністра Арсена Авакова (лікоруч), який славиться своєю щедрістю, роздаючи нагородну вогнепальну зброю Фото: УНІАН

Гучна історія з народним депутатом Сергієм Пашинським, яка відбулася напередодні Нового року, знову змусила українське суспільство заговорити про право на збройний самозахист. Серед народних депутатів і громадських активістів вирує обговорення того, коли Верховна Рада законодавчо врегулює дозвіл на носіння зброї, а також дозволить збройний самозахист, адже відповідний законопроект лежить в українському парламенті вже цілих два роки.

Проблема застосування нагородної зброї

На сьогоднішній день про скандал, який став приводом знову заговорити про право українців на збройний самозахист, відомо достатньо інформації від обох сторін конфлікту. Один з фігурантів інциденту, народний депутат України від фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський виклав свою версію подій, яку пізніше підтвердила Національна поліція. Так, за версією нардепа, він з дружиною ввечері 31 грудня, повертаючись додому в одне із сіл Київської області, трохи не врізався в мікроавтобус, що нібито стояв без увімкнених габаритних вогнів. За словами Пашинського, у відповідь на прохання включити аварійку, один із тих чоловіків, що стояли на дорозі, став погрожувати йому, накинувшись на нього з пляшкою. Після цього, як розповів Пашинський, він зробив попереджувальний постріл, який ніяк не протверезив чоловіка, і депутат був змушений вистрілити йому в ногу. Пізніше Пашинський з дружиною перев'язали йому рану і викликали швидку допомогу.

Друга сторона конфлікту, В'ячеслав Химикус пізніше сказав, що жодного попереджувального пострілу не було і, якщо б він не вдарив Пашинського пляшкою по голові, нардеп потрапив би йому в груди.

Інцидент взялася розслідувати Національна поліція за статтею КК "хуліганські дії". Пізніше вести справу взялася прокуратура Київської області. За словами прес-секретаря генпрокурора Юрія Луценка Лариси Сарган, "слідчими прокуратури будуть передопитані всі учасники і свідки події, проведено слідчий експеримент та всі необхідні експертизи".

Після події суспільство розділилося на два табори. Одні, в основному однопартійці і колеги Пашинського по парламенту, кинулися на захист нардепа. Зокрема, депутат від Народного фронту Ілля Ємець вважає, що, на перший погляд, Сергій Пашинський "діяв адекватно і застосував зброю з найменшою шкодою для всіх учасників інциденту". При цьому Ємець уточнив, що "обов'язок народного депутата - зупинити будь-яке правопорушення, свідком якого він став". При цьому парламентарій додав, що в разі, якщо він представився як народний депутат і до нього була застосована фізична сила, це може кваліфікуватися за ст. 112 КК (від 10 до 15 років). Ще один парламентарій, нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовий вважає, що Пашинський все зробив правильно, захищаючи честь своєї дружини. При цьому більшість висловилися щодо ситуації депутатів виступають на підтримку збройного самозахисту, а також спрощення отримання короткоствольної зброї.

Крім нардепів про ситуацію висловилися та низка громадських активістів та звичайних громадян, які порівнювали справу Пашинського зі скандалом навколо одіозного депутата від Батьківщини Віктора Лозінського, який убив свого односельця і, замість 15 років, відсидів лише 5 і вийшов на свободу в лютому 2016 року. Тоді нардепа також захищало безліч народних депутатів і міністрів. Те ж може статися і зі справою Пашинського, враховуючи статус народного депутата і той факт, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пов'язаний з Народним фронтом.

Аваков, до речі, славиться своєю "щедрістю", роздаючи направо і наліво нагородну вогнепальну зброю. Так, за словами міністра, МВС вручило понад 2200 одиниць такої зброї. Міністр пояснював, що 90% нагороджених - це рядові бійці, 5% - співробітники Служби безпеки України або інші посадові особи. Серед них значаться і 88 народних депутатів, а також міністри, журналісти і навіть волонтери, зокрема Володимир Гройсман, Віталій Кличко, Оксана Корчинська, Яна Конотоп, Арсеній Яценюк, Олексій Мочанов.

Ймовірно, і нардеп Пашинський скористався нагородною зброєю під час конфлікту. За словами юриста Української асоціації власників зброї Віталія Коломійця, якщо це так, то Пашинський не мав права застосовувати нагородну зброю.

"Це було незаконно, якщо розглядати в контексті наявності закону, який регулює такі відносини. Оскільки закону, який визначає поводження з нагородною зброєю, немає. Питання використання зброї особами, які мають відношення до відомства, певною мірою врегульовано, для поліцейських - це ст. 46 Закону, для військових - це їх статути, які затверджені відповідними законами. Також очевидно, що роздача зброї міністрами різних цивільним особам є напівлегальними діями", - розповідає "Апострофу" адвокат.

Право на збройну самозахист

Що стосується права українців на збройний самозахист, то, за словами юриста Віталія Коломійця, перше, що необхідно зробити, - це внести зміни до ст. 36 Кримінального кодексу і детально розписати найбільш поширені випадки самозахисту і встановити чіткі межі для необхідної оборони. По-друге, треба внести зміни в КПК і передбачити процесуальні дії як для слідчого, так і для сторони захисту у випадках, якщо мали місце обставини, які виключають злочинність діяння. "І найголовніше - необхідно ухвалити закон про цивільну зброю та боєприпаси, щоб кожен розумів, що власник легального зброї - це відповідальна, навчена і психічно здорова людина. Цей же закон необхідний, щоб гарантувати невідворотність покарання за незаконне поводження зі зброєю, щоб зруйнувати нинішню корупційну дозвільну систему та ринок нагородної зброї", - коментує Коломієць.

До речі, проект закону 1135-1 про цивільну зброю та боєприпаси був зареєстрований у Раді ще в грудні 2014 року, ініціаторами законопроекту виступили 32 депутати від різних фракцій і груп. Документом передбачається легалізація вже наявного зброї, а також надається право на збройний самозахист. Однак законопроект вже два роки припадає пилом у парламенті.

За словами голови Української асоціації власників зброї Георгія Учайкина, ситуацію з ухваленням законопроекту гальмує Міністерство внутрішніх справ. "Питання в тому, що міністерство хоче зберегти свою монополію у сфері обігу зброї серед населення, а також у наданні охоронних послуг. Це таке антилоббі, яке перешкоджає ухваленню вкрай необхідного закону. А необхідність його демонструється нам останнім часом всім тим, що діється. Поліцейські стріляють один в одного, депутати стріляють по людях, а вони розповідають, що нам зброю не потрібно. Але я думаю, що вже в цьому році ми відсвяткуємо ухвалення відповідного закону", - розповідає "Апострофу" Учайкін.

Про те, що правоохоронні структури та пов'язані з ними депутати перешкоджають ухваленню законопроекту, говорить і один з його співавторів, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, нардеп Ігор Мосійчук.

"Правоохоронні органи та афілійовані до них народні депутати виступали категорично проти розширення прав громадян на володіння вогнепальною зброєю. Зараз ситуація, яка виникла з Пашинським, підштовхує до того, що цей законопроект необхідно розглянути. Ми повинні дати громадянам право на самозахист за допомогою вогнепальної зброї. Є кілька серйозних аргументів: зараз у використанні знаходиться маса нелегальної зброї, якщо ми легалізуємо зброю, то багато хто з наших співвітчизників перестануть зберігати нелегальну зброю. Це звузить ринок нелегальної зброї. Закон передбачає, що громадянин, крім усього, буде мати право на короткоствольну нарізну зброю, пістолет. Усі аргументи проти, на мою думку, нелогічні", - розповів "Апострофу" парламентарій.

Також він пояснив, що зброя не буде видаватися всім підряд, для цього потенційні власники зброї будуть проходити перевірку, як і при отриманні мисливської зброї. "Це відповідна довідка від лікаря-психіатра, лікаря нарколога та довідка про відсутність судимості - це звичайний перелік документів, який людина здає при отримання мисливської зброї, під виглядом якої зараз спокійно продають автомати", - додає нардеп.

Також Мосійчук прогнозує, що після початку роботи парламенту, це питання буде стояти одним з перших на розгляд.

Так що цілком можливо, що історія з депутатом Пашинським підштовхне парламентарів ухвалити законопроект і вже в найближчому майбутньому громадяни України отримають право на збройну самозахист.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі