RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без куль і крові: як корейський Майдан відправив президента у відставку

За імпічмент президента проголосував парламент і тепер справа - за Конституційним судом

За імпічмент президента проголосував парламент і тепер справа - за Конституційним судом Парламент Південної Кореї оголосив імпічмент президенту країни Пак Кин Хе через корупційний скандал за участю її подруги Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 9 грудня, парламент Південної Кореї зробив головний крок, щоб відправити президента країни Пак Кін Хе у відставку — оголосив їй імпічмент. Як і під час українського Евромайдану, процес відставки президента фактично запустив народ. Громадяни вийшли на багатотисячні акції протесту в столиці та інших великих містах з вимогою, щоб політик залишила президентське крісло, давши зрозуміти, що не дадуть владі спустити все на гальмах. З'ясувалося, що Пак Кін Хе фактично передала управління країною своєму Ахметову-Льовочкіну — давній подрузі без посади і з сумнівним минулим. На щастя для громадян, далеко не ідеальний парламент Південної Кореї зумів досягти консенсусу і проголосував за імпічмент президента (рішення підтримали і представники партії влади), і обійшлося без кровопролиття. Є надії на те, що корейський майдан, як і український, може стати для політичної системи хорошою струсом, який потягне за собою позитивні структурні зміни, зокрема, у сфері боротьби з корупцією, яка обплутала еліти Південної Кореї.

Імпічмент президента

Парламент Республіки Корея 9 грудня оголосив імпічмент президенту Пак Кін Хе. За це рішення проголосували 234 депутата, в тому числі - близько половини правлячої фракції. Проти ініціативи виступили 56 парламентаріїв, ще 2 утрималися, і 8 голосів були оголошені недійсними. Для оголошення імпічменту досить було набрати 200, тобто дві третини голосів. Протягом півроку рішення парламенту повинен затвердити Конституційний суд країни, і тільки тоді Пак Кін Хе позбудеться недоторканності. До тих пір керівництво країною на себе бере прем'єр-міністр Південної Кореї Хван Ге Ан. Після завершення всіх процедур Конституційного суду (якщо буде позитивне рішення) в країні пройдуть дострокові вибори президента, і Пак Кін Хе зобов'язана буде залишити посаду протягом 60 днів. У цьому випадку великі шанси поборотися за владу - в самого популярного корейського політика на даний момент — колишнього Генсека ООН Пан Гі Муна.

Але, слід нагадати, що в 2004 році в аналогічній ситуації Конституційний суд скасував рішення парламенту про відставку Але Му Хена, звинуваченого в корупції. Той покинув свій пост в 2008 році. Якщо Пак Кін Хе все-таки залишать президентом, її термін завершиться в лютому 2018 року — у Республіці Корея президент керує країною протягом одного терміну тривалістю п'ять років.

Після того, як 170 депутатів підписали резолюцію про імпічмент і опозиція внесла її в Національні збори, Пак Кін Хе підтвердила свою готовність піти у відставку, але лише в квітні, після рішення суду. Вона називає звинувачення на свою адресу політично мотивованими. Відправили 11-го президента геть не лише зусилля депутатів, але і шість тижнів народних протестів (якщо точніше — шість субот) біля президентського палацу — під снігом і дощем, без куль і коктейлів Молотова. У мирних акціях брали участь сотні тисяч громадян республіки, вимагаючи відставки президента. Як наслідок, проти президента виступила не тільки опозиція, але і частина правлячої партії. Протест 3 грудня зібрав у Сеулі близько 1,5 млн осіб.

Південнокорейські парламентарії подали в Конституційний суд рішення про імпічмент нинішнього президента Пак Кин Хе Фото: EPA/UPG

Корупція і сірий кардинал

На вирішальному засіданні уряду Пак Кін Хе вибачилася за "недбалість". Але імпічментом президента, по суті, поставили в провину зраду держави, оскільки лише це може бути підставою для відсторонення керівника країни від влади. Пак Кін Хе звинувачується в корупції та фактичній передачі влади південнокорейському сірому кардиналу — своїй подрузі і помічниці Чхве Сун Сіль, котра не займає ніяку державну посаду. Вона мала доступ до документів державної ваги і імовірно впливала на рішення президента. У свою чергу, Чхве Сун Сіль (а також вже екс-секретаря президента Ан Чон Пома) звинувачують в тому, що вона змушувала представників великого бізнесу жертвувати мільйони двом пов'язаним з нею фондам Mir і K-Sports: всього $65,5 млн на 53 компанії. Зокрема, вона нібито змусила Huyndai Motor Group укласти зі своєю рекламною компанією контракти на $5,3 млн. Раніше вона повернулася з Німеччини, де тимчасово проживала, заявивши, що готова співпрацювати зі слідством, після чого була заарештована, і прокуратура пред'явила їй звинувачення. Прокуратура також раніше заявила, що Пак Кін Хе — безпосередній співучасник злочинів Чхве Сун Сіль.

Корупція — аж ніяк не екстраординарне для корейської політики явище. Вже згаданий Але Му Хен у 2009 році покінчив життя самогубством, стрибнувши з обриву, оскільки його звинуватили в отриманні від текстильної фірми $6 млн хабара. Вважається, що політики мають тісні зв'язки з великими корпораціями. Звичайним для країни вважається і те, що сім'я президента отримує фінансові дивіденди. І аргументом для того, щоб обрати Пак Кін Хе президентом свого часу було те, що вона залишилася без сім'ї. А значить, корупційні ризики повинні були бути нижчими. Але вона як самотній інтроверт знайшла собі близького друга.

В кінці жовтня журналісти телеканалу JTBC знайшли в сміттєвому баку в одному з готелів Сеула планшет, на якому опинилося близько 200 секретних документів за 2012-2014 роки та 44 чернетки промов президента, котрі правила Чхве Сун Сіль. Поки розгорався корупційний скандал навколо подруги президента, рейтинг Пак Кін Хе впав з 30-35% до 4%. Вона встигла істотно перетасувати свою команду, змінивши прем'єра країни, міністра фінансів, голову своєї адміністрації та політичного секретаря.

На особистості Чхве Сун Сіль, яку також називають "донькою Распутіна" або "Распутіним у спідниці", слід зупинитися детальніше. Вона — донька покійного засновника однієї з релігійних сект, члени якої сповідують суміш християнства, буддизму і традиційного корейського шаманізму. Сумнівна репутація "сірого кардинала" стала додатковим аргументом в руках громадян і опозиції, хоча Пак Кін Хе заперечувала причетність своєї подруги до цієї організації.

З Чхве Сун Сіль нинішня президент Південної Кореї дружить близько 40 років, вони пов'язані також через батьків: батько першої ніби був духовним наставником Пак Чон Хі, батька Пак Кін Хе та третього президента Республіки Корея, який правив країною 18 років. Наскільки близькими були засновник секти і майбутній президент, достеменно невідомо. Про вплив Чхве Сун Сіль на президента знали і раніше, але корейці не уявляли, що роль "шаманки" без посади може бути настільки значущою.

Як свідчать попередні результати спецрозслідування, Чхве Сун Сіль і її друзі, по суті, змінили зовнішню політику Південної Кореї, піднявши градус у стосунках з КНДР. Тоді Корейська Республіка раптово пішла на розрив контактів із Пхеньяном, хоча президент країни виступала за примирення і об'єднання двох Корей. Підставою для цього стали передбачення шаманок, з якими спілкувалася подруга президента. Саме це розлютило корейців найбільше, а не корупція, з якою вони давно звиклися.

Учасники багатоденних масштабних акцій протесту проти президента країни Пак Кин Хе 9 грудня в Сеулі радіють тому, що законодавча влада дала старт процесу імпічмента голови держави Фото: EPA/UPG

Перемога громадянського суспільства

У Кореї схиляються до того, що в цей раз, на відміну від 2004 року, президент не уникне імпічменту, оскільки для цього занадто багато підстав. Але республіку в будь-якому випадку чекає непростий період без постійного керівника країни, що в світлі складної політики на північнокорейському напрямку не є позитивним фактом. В умовах масових протестів частина представників фракції влади прийняли мудре рішення не відстоювати свого президента. Але від того протистояння з опозицією перед виборами не стане менш гарячим. Тим більше що прем'єр, як пишуть корейські ЗМІ, також не є популярним політиком. Раніше його звинувачували в ухиленні від сплати податків. Опозиція наполягає, що вплив Хван Ге Ана повинен бути зведений до мінімуму, оскільки він був не обраний, а призначений. Якщо підсумувати відведений на рішення Конституційного суду період і час, що дадуть Пак Кін Хе, щоб передати владу, вона може бути першим політиком в країні ще протягом восьми місяців. До дострокових виборів в країні на даний момент не готова ані партія влади, ані опозиція, яка воліла б почекати, поки непопулярна Пак Кін Хе досидить свій термін.

Фахівці відзначають, що останні події в Південній Кореї підтвердили: у цій країні — найбільш сильне громадянське суспільство у Східній Азії, з короткою, але насиченою історією. Перший президент, обраний демократичним шляхом в 1987 році, прийшов до влади після масових народних протестів, які поклали край періоду військової диктатури. Взагалі для Корейської Республіки багатотисячні протести не є чимось новим, але цього разу масштаб був безпрецедентним. Незвично те, що, як зазначає в своїй статті для Центру Карнегі російський кореєзнавець Андрій Ланьков, котрий проживає в Республіці Корея, за відставку президента виступали представники різних груп, незалежно від ідеології. Однак, вважає він, навіть таке суспільство поки що не в змозі впоратися "з ендемічною корупцією у вищих ешелонах влади"